De suikerprijzen stijgen naar het hoogste niveau in 11 jaar (en zouden verder kunnen stijgen als gevolg van extreem weer)

“De fundamentals onder de suikermarkt laten vermoeden dat de prijzen op korte tot middellange termijn hoog blijven”, zegt Girish Chhimwal, een suikeranalist bij S&P, daarbij verwijzend naar de weersrisico’s waarmee de grootste suikerproducenten te kampen hebben.

De prijzen zijn opgedreven door ongebruikelijke regenval in India, een slechte oogst in Europa, droogte in de zomer en de olieproductiebeperkingen van de OPEC+.

De prijzen voor suiker stegen toen de stijgende vraag werd vergezeld van verslechterende weersvooruitzichten en de analisten zeggen dat er nog steeds voldoende ruimte is voor hogere prijzen.

De futures op ruwe suiker stegen de afgelopen dagen tot 24 cent per pond en bereikten een hoogste punt in 11 jaar.

“Ik zie de suikerprijs niet verzwakken, eerlijk gezegd. “, zegt Girish Chhimwal, een suikeranalist bij S&P, daarbij verwijzend naar de weesrisico’s waarmee de grootste suikerproducenten te kampen hebben.

Stijgende kosten kunnen worden doorberekend aan de consument in de vorm van duurder snoepgoed, maar ook in de vorm van hogere prijzen voor van alles en nog wat.

“De stijgende prijs van zoetwaren en dranken op basis van suiker zal de prijsstijgingen moeten incalculeren”, zegt John Stansfield, een senior suikeranalist bij commodity data platform DNEXT.

De prijzen van bewerkte voedingsmiddelen stijgen wereldwijd, voegde Stansfield eraan toe.

“In een reep chocola zit melk, cacaopoeder etc. en ook die kosten stijgen. De energie- en arbeidskosten om dergelijke goederen te maken stijgen ook”, zei hij.

De afgelopen drie maanden zijn de suikerprijzen fors gestegen

Productie zorgen

“In de afgelopen weken is het seizoen voor het vermalen van suikerriet in Azië aan het afnemen en hebben we grote neerwaartse oogstherzieningen gezien in de belangrijkste producerende landen, met name India, Thailand, China en Pakistan”, aldus Stansfield. India is na Brazilië de grootste suikerproducent ter wereld.

Begin april verlaagde de All India Sugar Trade Association haar schattingen van de suikerproductie met bijna 3% voor het oogstjaar van oktober 2022 tot september 2023. De vereniging noemde ongebruikelijke regenval in Maharashtra, een regio die goed is voor meer dan een derde van de suikerproductie van het land. .

Stansfield voegde eraan toe dat de lagere productie werd verergerd door een slechte Europese bietenoogst als gevolg van een kleiner areaal en een ernstige droogte in de zomer, evenals een aanhoudende vraag die zich herstelt van de Covid-periode.

Volgens de Internationale Suikerorganisatie is ongeveer 80% van de wereldwijde suikerproductie afkomstig van suikerriet, terwijl 20% afkomstig is van bieten.

Extreem weer kan ‘prijzen veel hoger doen stijgen’

“De prijzen zouden moeten stijgen in de richting van 21 tot 24 cent per pond”, voorspelt Chhimwal van S&P.

Hoewel China mogelijk staatsreserves zou kunnen aanspreken om de druk op de wereldmarkten te verlichten, waarschuwt Chhimwal dat er veel factoren zijn die de prijzen kunnen opdrijven.

“Het El Nino-risico voor de Aziatische productievooruitzichten zou op de middellange termijn echter veel kunnen compenseren en de prijzen veel hoger kunnen duwen”, waarschuwde Chhimwal.

Volgens de National Oceanic and Atmospheric Administration is er van mei tot juni 62% kans op El Niño-omstandigheden.

Afhankelijk van de Aziatische moessonregens zou de suikermarkt op middellange termijn mogelijk “zeer volatiel” kunnen worden en zelfs nog meer weersafhankelijk, voegde hij eraan toe.

Regen in nummer één producent Brazilië vertraagt ook de start van de oogst in april.

De suikerrietoogst in de zuid-centrale regio van Brazilië – die goed is voor 90% van de productie van het land – loopt van april tot december en de opbrengst van die oogst is een belangrijke graadmeter om te monitoren, zei Matthew Biggin, grondstoffenanalist van Fitch Solutions.

Maar de suikerprijzen zijn momenteel zo hoog dat zelfs als ze in aanzienlijk mate afkoelen wanneer de Braziliaanse oogst op de markt komt, de prijzen nog steeds als boven historisch niveau kunnen worden beschouwd”, zei hij.

Een andere factor die de prijzen opdrijft, is het recente verrassende besluit van de OPEC om de olieproductie met ongeveer 1,16 miljoen vaten per dag te verlagen. Dat heeft de omwerking van suikerriet naar ethanolproductie en weg van suikervoorraden aangemoedigd, schreef Fitch Solutions in een rapport van 13 april.

“Het besluit van de OPEC en de stijging van de olieprijzen zullen de prijzen waarschijnlijk hoog houden”, merkte Biggin ook op.

De drang naar meer biobrandstof zal op de langere termijn bovendien ook een bodem onder de prijzen leggen, zei Biggin.

Bittere pil voor sommigen

Net als bij hogere voedselprijzen zullen landen die worstelen met een hoge mate van voedselonzekerheid het hardst worden getroffen door pieken in de suikerprijs, zei Chhimwal van S&P.

Dit zal bijzonder hard toeslaan in Noord-Afrikaanse en Sub-Sahara-Afrikaanse landen, waar de suikerconsumptie en importvraag hoog zijn, zei hij.

“De gemiddelde consument ziet nu al de impact van hogere prijzen”, zegt Stansfield van DNEXT.

1 gedachte over “De suikerprijzen stijgen naar het hoogste niveau in 11 jaar (en zouden verder kunnen stijgen als gevolg van extreem weer)”

  1. Peter Doggen

    Suiker is nu net een product dat we niet noodzakelijk nodig hebben, al denken velen het tegendeel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *