Paul Krugman waarschuwt dat wanbetaling schuldenplafond een economische ramp zou betekenen : daar is de platinamunt van $ 3 biljoen

Paul Krugman waarschuwt dat wanbetaling schuldenplafond een economische ramp zou betekenen. Dat komt omdat de Amerikaanse dollar de spil is van de wereldwijde financiële markten, zei hij. De dead line voor dat schuldenplafond komt akelig dichtbij en het is hoog tijd dat er een oplossing wordt aangereikt. Krugman somde drie opties op voor de regering-Biden om een wanbetaling te voorkomen als wetgevers het plafond niet verhogen.

De topeconoom wees dinsdag in een opiniestuk voor de New York Times op de huidige crisis aan het schuldenplafond, terwijl beleidsmakers nog steeds in een impasse verkeren over het al dan niet verhogen van de leenlimiet van de VS.

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt om het plafond te verhogen, kunnen de VS al in juni in gebreke blijven met het betalen van hun contributie, schatte Goldman Sachs – een gebeurtenis die schrijnende gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse economie.

Het congres is nog steeds aan het sparren over een deal, waarbij de Republikeinen een pakket samenstellen dat forse bezuinigingen omvat, zoals het verbieden van kwijtschelding van studieleningen. Spreker Kevin McCarthy zei maandag dat het Huis zou stemmen over een wetsvoorstel om het schuldenplafond tot 2024 op te heffen, hoewel hij niet specificeerde wat daarin zou worden opgenomen.

“Het niet verhogen van de schuldlimiet zou rampzalige gevolgen hebben”, waarschuwde Krugman, aangezien niet alleen de dollar maar ook de Amerikaanse overheidsschuld de spil vormt van de wereldwijde financiële markten. “Het zou op zijn minst het functioneren van de federale regering verstoren. In het slechtste geval zou het een wereldwijde financiële crisis veroorzaken, mogelijk net zo erg of erger dan de crisis van 2008”, voegde hij eraan toe.

Maar er zijn drie mogelijke Plan B’s voor de regering-Biden als het Congres geen akkoord kan bereiken om het schuldenplafond op te heffen, zei Krugman:

Roep het 14e amendement in: de toevoeging aan de grondwet na de burgeroorlog zorgt voor gelijke bescherming onder de wet, maar zegt ook dat de integriteit van de staatsschulden van de natie niet in twijfel zal worden getrokken.

Een platinamunt van $ 3 biljoen slaan: het ministerie van Financiën heeft de bevoegdheid om herdenkingsmunten te slaan. Een platinamunt van $ 3 biljoen zou in de kas van de Federal Reserve kunnen worden gestort om de staatsschuld af te betalen. De Fed zou dan een deel van haar obligatieportefeuille verkopen, wat in feite betekent dat de VS geld leent via een alternatieve methode.

Premie-obligaties uitgeven: Dergelijke obligaties zouden een ongewoon hoge jaarlijkse rentebetaling opleveren. Het Amerikaanse ministerie van Financiën zou ze kunnen veilen voor ver boven hun nominale waarde. Krugman zei dat dit een manier is om geld te lenen zonder technisch gezien toe te voegen aan de staatsschuld.

“Al deze plannen hebben nadelen, en als ze afzonderlijk worden beschouwd, klinken ze allemaal een beetje dwaas. Maar ze moeten op een curve worden beoordeeld en mogen niet vergeleken met normaal fiscaal beheer, maar met de catastrofale gevolgen als de Amerikaanse regering simpelweg stopt met het betalen van haar rekeningen,” zei hij. “Als de partij die een deel van het Congres controleert er geen belang bij heeft om Amerika bestuurbaar te houden, is een catastrofe altijd een reële mogelijkheid.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *