Hoe de Spaanse hitte de Europese portemonnees in brand zal zetten (we zullen het in onze portemonnee voelen dat de Spanjaarden het warm onder hun voeten krijgen)

Spanje kreeg dit jaar een vroege hittegolf geserveerd en dat belooft niet veel goeds voor de zomermaanden. Een verschroeiende Spaanse zomerhitte zou ons binnenkort midscheeps in de portemonnee kunnen raken.

Het land produceert namelijk aanzienlijke hoeveelheden van het voedsel van het continent. De langdurige droogte dreigt de prijzen hoog te houden.

De temperatuur in het zuidelijkste puntje van Spanje bereikte vorige week donderdag 38,7°C, waarmee het record voor de warmste dag ooit in april voorlopig werd verbroken. Ter vergelijking: de gemiddelde temperatuur in die maand was 14,2C tussen 1991 en 2020 voor Andalusië, waar het record werd gevestigd. Het land is alert omdat de temperaturen hoog blijven, de luchtvochtigheid laag en de wind krachtig is: perfecte omstandigheden voor natuurbranden.

Zelfs als de temperaturen beginnen af te koelen, zal er niet veel verlichting zijn voor de uitgedroogde gewassen en de worstelende boeren in Spanje. Het is allemaal slechts een onderdeel van een lange periode van weer gerelateerde stress voor de natie, die de afgelopen drie jaar te maken heeft gehad met meer dan gebruikelijke hitte en weinig regenval. Wat het land eind 2022 officieel in een staat van langdurige droogte terechtkwam.

Medio april bracht de Coördinator van Boeren- en Ranchersorganisaties (COAG), de belangrijkste landbouwvereniging van Spanje, een rapport uit waarin werd gewaarschuwd dat de droge periode “onomkeerbare verliezen” veroorzaakt aan meer dan 3,5 miljoen hectare gewassen.

Het rapport zorgt voor apocalyptische lectuur: de waterreserves zijn extreem laag en gewassen in sommige regio’s zullen volledig verloren gaan tenzij het begint te regenen. In Murcia, dat ook wel de ‘moestuin van Europa’ wordt genoemd, vernietigt de droogte de graanoogst en heeft het vee zwaar te lijden. Boeren in Andalusië hebben besloten te stoppen met het telen van industriële tomaten en andere groenten, waarbij wintergewassen zoals knoflook en uien in gevaar komen. Dat baart ons grote zorgen: Spanje produceerde in 2021 ongeveer 25% van de verse groenten van de Europese Unie.

We hebben dus “heatflatie”: voedselprijzen stijgen naarmate extreme temperaturen en droogte leiden tot kleinere oogsten en een ravage onder de veestapel. Uit een rapport uit 2021 van de Europese Centrale Bank bleek dat hete zomers de grootste en langstdurende impact hebben op de inflatie, met name op de voedselprijzen. Naarmate de impact van klimaatverandering erger wordt, zal ook het effect op onze portemonnee toenemen.

De olijfolieprijzen blijven bijvoorbeeld stijgen doordat de oogsten in Italië en Spanje worden beïnvloed door extreem weer

We voelen nu al de gevolgen van hitteflatie. Spanje verbouwt 63% van de olijven die in de EU in frituurolie belanden. De consumentenprijzen zijn het afgelopen jaar al met 27% gestegen. Met olijfbomen die lijden onder langdurige hittestress, is de kans groot dat de aanvoer dit jaar nog harder wordt getroffen. De prijzen zullen niet snel dalen.

De omstandigheden zullen waarschijnlijk op middellange termijn verslechteren. Wetenschappers voorspellen de komst van El Niño, een natuurlijk voorkomende meteorologische gebeurtenis die een stijging van de mondiale temperaturen veroorzaakt. De laatste prognose van de National Oceanic and Atmostpheric Administration (NOAA) schat de kans op 62% dat zich tussen mei en juli een El Niño zal ontwikkelen. De kans op een El Niño tegen de herfst is meer dan 80%.

Dit alles suggereert dat hitteflatie een blijvertje is. Zelfs als de omstandigheden in Spanje verbeteren, betekent de realiteit van de klimaatverandering dat de druk op de wereldwijde voedselvoorziening alleen maar zal toenemen en frequenter zal worden. De situatie is urgent: we moeten snel klimaatbestendige manieren vinden om voedsel te verbouwen en het water te beschermen dat nodig is om onze boerderijen te cultiveren. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de weersomstandigheden in Spanje op korte of middellange termijn zullen verbeteren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *