Onrust in Amerikaanse bankensector zal pas stoppen als de Amerikaanse centrale bank de rente verlaagt

Volgens de miljardair-obligatiebelegger Jeff Gundlach zal de onrust in de regionale bankensector in de VS pas stoppen als de Federal Reserve de rentetarieven begint te verlagen.

De CEO van DoubleLine Capital zei woensdag dat klanten waarschijnlijk hun deposito’s van kleinere kredietverstrekkers zullen blijven halen totdat de benchmark leenkosten beginnen te dalen vanaf hun huidige niveau van ongeveer 5%.

“Deposito’s zullen blijven wegvloeien, ik denk niet dat dit het laatste hoofdstuk is in dit regionale bankprobleem. Ik zie niet echt wat het wegvloeien zal doen stoppen, tenzij de Fed de rentetarieven verlaagt”, vertelde Gundlach aan CNBC’s “Closing Clock”.

De Fed heeft het afgelopen jaar agressief de rente verhoogd in een poging de torenhoge inflatie te beteugelen, maar dat heeft de financiële sector in de VS van streek gemaakt.

Silicon Valley Bank stortte in maart in nadat bekend werd gemaakt dat de renteverhogingen enorme gaten in de obligatieportefeuille van de bank hadden geslagen en dat veroorzaakte een golf van uitstromingen bij andere regionale kredietverstrekkers.

Klanten zijn overgestapt naar grotere banken of hebben geprofiteerd van hogere rendementen op andere activa, zoals staatsobligaties of geldmarktfondsen, waarbij de verkrappingscampagne van de Fed de rendementen het afgelopen jaar aanzienlijk heeft opgedreven.

“Mensen halen geld weg van de banken omdat er absoluut geen reden is om het geld daar te houden”, vertelde Gundlach aan CNBC.

“Dankzij de renteverhogingen van de Fed met 500 basispunten kun je aanzienlijk hogere rentetarieven krijgen, je zou een paar maanden lang schatkistpapier tegen 5,2% kunnen krijgen”, voegde hij eraan toe, verwijzend naar het rendement op 2-jarige Amerikaanse schatkistpapieren. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *