Prijzen voor olijfolie gestegen naar het hoogste niveau in 26 jaar dankzij Spaanse hittegolf (en het dreigt alleen maar erger te worden)

De prijzen voor olijfolie hebben recordhoogtes bereikt, dankzij de langdurige droogte in topproducent Spanje – en de hoge prijzen zullen naar verwachting nog enige tijd aanhouden.

Toen de bekende Spaans-Amerikaanse chef-kok José Andrés tweette dat eieren een vingerdiep in olijfolie gebakken moeten worden, merkte een gebruiker op: “Olijfolie kan duur zijn wanneer we over een vingerdiep praten. Wat is een alternatief voor degenen onder ons met een beperkt budget?”

Volgens gegevens van het Internationaal Monetair Fonds hebben de wereldwijde olijfolieprijzen $ 5.989,8 per ton bereikt, een record in 26 jaar.

En de hoge prijzen zouden nog minstens een tijdje kunnen blijven, zei Mintec’s analist voor oliezaden en plantaardige oliën, Kyle Holland.

Slecht weer in Spanje, met name de langdurige droge periode, is de belangrijkste reden achter de stijgende prijzen.

“De problemen die ertoe bijdragen dat de prijzen bijna het hoogste niveau ooit bereikten, zijn grotendeels slecht weer en een zeer droge groeiperiode voor een groot deel van de Middellandse Zee, maar dan vooral in Spanje dat een belangrijke producent en exporteur van olijfolie is,” zei Holland.

Als gevolg van “buitengewoon slechte” weersomstandigheden, zei hij, leverde de recente olijvenoogst van oktober tot februari een opbrengst op die 50% lager was dan de gebruikelijke oogst, waardoor het wereldwijde aanbod krapper werd en de prijzen omhoog gingen.

“De buitengewoon slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat Spanje een olijfolieoogst produceerde van ongeveer 630.000 ton, een daling ten opzichte van de gebruikelijke oogst van 1,4 tot 1,5 miljoen ton”, zei hij.

Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, waardoor er wereldwijd een tekort aan zonnebloemolie ontstond, steeg de vraag naar olijfolie nog meer.

Olijfbomen groeien in warme en droge klimaten en de optimale temperatuur varieert van 60 tot 80 graden F.

Spanje had in maart een periode van zeer droog weer en registreerde slechts 36% van de gemiddelde maandelijkse regenval, volgens het ministerie van Ecologische Transitie van het land. Het land kende 36 opeenvolgende maanden met beneden gemiddelde regenval.

En als het weer niet verbetert, kan de komende oogst een nog slechtere oogst opleveren.

“Er zou een vergelijkbare of zelfs lagere oogst kunnen zijn dan die van het voorgaande seizoen, volgens marktspelers, die ook zeggen dat de prijzen nog geruime tijd op het huidige niveau kunnen blijven”, aldus Holland.

“Het lijkt erop dat de aanhoudende droogte in Europa, vooral in de grootste olijfolie producerende regio van Spanje, een wereldwijd tekort aan olijfolie heeft veroorzaakt”, vertelde David Valmorbida, voorzitter van de Australian Olive Oil Association, aan CNBC.

Druk op de vraag legt bovendien nog meer druk op de reeds op de proef gestelde toeleveringsketens.

De vraag naar olijfolie is de afgelopen jaren sterk geweest – de prijzen zijn sinds 2020 gestegen omdat consumenten tijdens en na de Covid-19-pandemie vaker thuis aten en kookten, zei Valmorbida.

Bovendien dreef het tekort aan zonnebloemolie na de Russische invasie van Oekraïne de prijzen op.

“Door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, waardoor er een wereldwijd tekort aan zonnebloemolie ontstond, steeg de vraag naar olijfolie nog meer”, voegde hij eraan toe.

“De consumenten zijn al begonnen de consumptie van olijfolie aanzienlijk te verminderen, ten eerste door minder genereus te zijn in het gebruik, maar ten tweede door over te schakelen op plantaardige of zaadoliën of verschillende oliemelanges,” zei Valmorbida.

Desalniettemin is hij van mening dat een basisvraag naar olijfolie als een gezond en natuurlijk product tegen bijna elke prijs zal blijven bestaan”.

“Dus zonder een toename van de regenval zouden we tot in het oogstjaar 2023/24 historisch hoge prijzen van of boven de 5 euro per kg kunnen blijven zien.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *