Boliviaanse staatsobligaties stijgen nadat de senaat de wet goedkeurt om goud te gelde te maken

Boliviaanse obligaties stegen fors in koers nadat de senaat van het land vorige week donderdag een wetsvoorstel van de centrale bank goedkeurde dat de regering in staat zou stellen haar goudreserves te gelde te maken, een belangrijke stap om een tekort aan dollars te verlichten en een groeiende financiële crisis te temmen.

Na een lang debat hebben de wetgevers het wetsvoorstel door de twee vereiste stemrondes gehaald. Het gaat nu naar president Luis Arce voor zijn handtekening om het in een wet om te zetten.

De nieuwe wetgeving stelt de centrale bank van de Andes-natie in staat om operaties uit te voeren met haar goudreserves op de internationale markten, waardoor extra dollars worden gegenereerd om haar financiële positie te verbeteren.

Bolivia’s dollarobligaties behoorden vorige week vrijdag tot de beste presteerders in opkomende markten. De in 2028 te vervallen obligaties stegen met maar liefst 1,5 cent, het hoogste in twee weken, tot 58 cent per dollar, volgens indicatieve prijsgegevens samengesteld door Bloomberg.

De obligaties die in 2030 aflopen, wonnen ook terrein. De prijzen voor de bankbiljetten herstelden zich onlangs, nadat ze eerder dit jaar met meer dan 40% waren gedaald als gevolg van slinkende reserves.

Het land heeft het grootste deel van zijn internationale reserves verbrand en heeft onlangs moeilijkheden ondervonden om de invoer van brandstof te betalen. De centrale bank stopte begin februari met het publiceren van gegevens over de reserves, toen ze op ongeveer $ 3,5 miljard stonden, waarvan $ 2,6 miljard goud was. Wat suggereert dat alleen het edelmetaal nog over was als reserve.

Terwijl de regering Arce zegt dat diteen einde zal maken aan de lage liquiditeit die Bolivia doormaakt, bekritiseerden wetgevers van de oppositie het wetsvoorstel door te zeggen dat het geen structurele oplossing is voor de huidige economische crisis.

Senator Silvia Salame noemde het een “patch” om de regering van Arce in staat te stellen de situatie van het land te stabiliseren tot aan de presidentsverkiezingen van 2025.

Minister van Financiën Marcelo Montenegro zei dat de goudreserves zullen worden aangevuld door de grondstof te kopen van lokale producenten in Bolivianos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *