Vraag naar goud van centrale banken bereikte recordniveau in eerste kwartaal, investeringen nemen toe door onrust rond Amerikaanse banken

In de drie maanden tot eind maart voegden de centrale banken 228 ton toe aan de wereldwijde reserves, het hoogste aankooppercentage in een eerste kwartaal sinds het begin van de gegevensreeks in 2000.

Aanzienlijke instroom van door goud gedekte ETF’s in maart, gedreven door de vrees voor systeemrisico’s in de Amerikaanse economie, compenseerde de uitstroom in de eerste twee maanden van het jaar gedeeltelijk.

De vraag naar goud onder de centrale banken noteerde een recordhoogte in het eerste kwartaal in de drie maanden tot eind maart, dit volgens de World Gold Council.

Het driemaandelijkse Gold Demand Trends-rapport van de WGC, dat vrijdag werd gepubliceerd, toonde aan dat de vraag (exclusief over-the-counter) in het eerste kwartaal met 13% was gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De totale vraag naar goud steeg echter met 1% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 dankzij een herstel op de OTC-markt.

Louise Street, senior marktanalist bij de World Gold Council, vertelde donderdag aan CNBC dat dit een voortzetting was van trends die ervoor zorgden dat de goudaankoop van de centrale bank in 2022 steeg naar een hoogste punt in 11 jaar.

De WGC verwacht dat de vraag onder de centrale banken dit jaar zal matigen na de piek in 2022, maar merkte op dat waar eerdere aankopen geconcentreerd waren in opkomende markten, nu de meer ontwikkelde financiële centra hun vraag verhoogden.

De Monetary Authority of Singapore (MAS) was de grootste afzonderlijke koper tijdens het kwartaal en voegde 69 ton goud toe aan haar reserves, die nu 45% hoger zijn dan eind 2022.

De People’s Bank of China (PBoC) voegde er dit kwartaal 58 ton aan toe en heeft nu 2.068 ton goud in haar reserves, 4% van de totale gerapporteerde goudreserves wereldwijd. Turkije was opnieuw een grote afnemer en verhoogde zijn reserves met 30 ton, terwijl de centrale bank van India een bescheiden 7 ton toevoegde.

Chinese consumenten kochten in het afgelopen kwartaal 198 ton gouden juwelen, 41% van het wereldwijde totaal, waarbij de vraag weer opleefde na de afschaffing van nul-Covid-maatregelen, hoewel hoge en volatiele prijzen de vraag in India, dat het zwakste eerste kwartaal in drie jaar kende, deed dalen . Over het algemeen waren juwelen relatief vlak in het eerste kwartaal, waarbij China de daling in India compenseerde.

Wat de particuliere investeringen betreft, vertelde Street aan CNBC dat de WGC in maart een merkbare piek in de vraag naar goud zag na de ineenstorting van Silicon Valley Bank, de eerste van wat een reeks mislukkingen is geworden in het Amerikaanse banksysteem onder regionale instellingen die werden blootgesteld aan hogere rente. tarieven.

Economen vertelden deze week aan CNBC dat er meer pijn te verwachten valt na de laatste crisis, een noodredding van First Republic Bank door JPMorgan Chase afgelopen weekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *