De VS beseffen de ernst van de situatie nog niet: er dreigt een loonsverlaging voor alle Amerikanen (en de beurskoersen kunnen kelderen)

‘Het is alsof het hele land een algemene loonsverlaging zal krijgen:’ Een topeconoom waarschuwt voor een harde recessie die de beurskoersen fors lager zal zetten. De angst voor een recessie is toegenomen sinds de Amerikaanse Federal Reserve begin 2022 begon met het verhogen van de rentetarieven.

Hoewel de laatste cijfers van het bruto binnenlands product (bbp) nog steeds groei aangaven, zou een recessie op komst zijn volgens David Rosenberg, president van Rosenberg Research en voormalig hoofdeconoom voor Noord-Amerika bij Merrill Lynch.

“De leidende indicatoren vertellen me dat de recessie dit kwartaal daadwerkelijk begint”, zei hij in een recent YouTube-interview met Blockworks Macro. “Als het niet dit kwartaal is, dan denk ik dat het volgend kwartaal wordt. Het is zeker geen verhaal uit 2024, maar wel degelijk eentje voor dit jaar.”

Tegen de achtergrond van de nog steeds hoge inflatie worstelen veel Amerikanen met lonen die moeite hebben om gelijke tred te houden met de stijgende kosten van levensonderhoud. Mocht er een recessie komen, dan kan dit leiden tot grote financiële problemen.

“Een recessie is iets dat niet onderschat mag worden omdat het eigenlijk een knipbeurt is voor het nationale inkomen. Het is alsof het hele land een loonsverlaging moet slikken’, legt Rosenberg uit.

Ondertussen kan een recessie ook problemen opleveren voor de aandelenmarkt.

Aandelen kenden een annus horrible run in 2022, waarbij de S&P 500 met 19,4% kelderde. Hoewel ze in 2023 een beetje zijn hersteld – de benchmarkindex op Wall Street is tot nu toe met 9% gestegen – gelooft Rosenberg niet dat de onrust voorbij is.

“Ik ben bearish over aandelen als activaklasse”, zei Rosenberg, eraan toevoegend dat hij niet gelooft dat een recessie volledig is in geprijsd.

De reden achter zijn negatieve kijk op aandelen heeft te maken met waardering.

“Ik hou niet van de huidige waarderingen op de beurs. Ik bedoel, we handelen momenteel tegen een 19 forward multiple en dat is ronduit duur’, zei hij, verwijzend naar de forward koers-winstverhouding.

Wat Rosenberg bedoelt, is dat bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit (triple B is de laagste kredietrating die nog steeds geclassificeerd is als beleggingskwaliteit) nu een behoorlijk rendement bieden in vergelijking met het winstrendement van aandelen.

En omdat schulden voorrang hebben op eigen vermogen in de kapitaalstructuur van een bedrijf – obligatiehouders hebben een hogere claim op de activa en inkomsten van een bedrijf dan aandeelhouders – bieden bedrijfsobligaties nu kansen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *