Markten worden geconfronteerd met een Black Swan-evenement (en vanwege de nog steeds aanwezige luchtbel is vluchten onmogelijk)

Volgens de ervaren technisch analist Jeff Bierman hebben de financiële markten in 2023 af te rekenen met een levensgevaarlijke Black Swan-gebeurtenis en kunnen investeerders nergens heen, aangezien de rally op de markten in 2023 een gevaarlijke luchtbel heeft opgeblazen.

Bierman, hoofdmarkttechnicus bij TheoTrade, wees op verontrustende technische signalen in de huidige marktrally die erop wijzen dat het opwaartse traject van activaprijzen op het punt staat abrupt te eindigen.

Met name vijf activa – bitcoin, goud, olie, obligaties en S&P 500-aandelen – bewegen samen met elkaar in wat Bierman een automatische seriële correlatie noemt. Dat is volgens Bierman een belangrijk bearish signaal, omdat het wijst op overbought situaties in meerdere sectoren.

Ondertussen schatten investeerders de toekomstige risico’s voor de markt te laag in, waarbij de VIX-index rond de 17 schommelt. Dat is de laagste waarde die de volatiliteitsmeter in het voorbije jaar heeft laten optekenen, en het is een teken dat traders op een berg van zelfgenoegzaamheid zitten, waarschuwde Bierman.

“Je kunt je nergens verbergen, er is geen diversificatie mogelijk in dit type markt. Dit is een zwarte zwaangebeurtenis. Het is een bubbel die op elk moment kan barsten door een exogene rampzalige risicogebeurtenis of door de combinatie van een aantal negatieve factoren”, zei Bierman. Hij spreek van een ‘wizard

De waarschuwing komt omdat het cijferseizoen moeizaam van start gaat, met grote banken die de schattingen met hun resultaten meestal overtreffen terwijl andere bedrijven meestal teleurstellende resultaten rapporteren. Bearish commentatoren zeggen dat de winstverwachtingen nog steeds te hoog zijn gezien de huidige storm van macro-economische tegenwind, waarbij de beste aandelenstrateeg van Morgan Stanley de ergste winstrecessie sinds 2008 voorspelt die de komende maanden zal gebeuren.

Ondertussen helpt een kredietcrisis in de nasleep van de onrust op de banken in maart ook niet mee aan de vooruitzichten voor bedrijven en de economie.

“Bereid u voor op een periode van grote volatiliteit”, zei Bierman over aandelen dit cijferseizoen. Of met andere woorden: “Fasten your seatbelts”, zo voegen wij daaraan toe. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *