Hedge fund-icoon Stanley Druckenmiller beschouwt het Amerikaans schuldenprobleem als een horror film die zich voor onze ogen afspeelt

Hedge fund icoon Stanley Druckenmiller wijst op wat volgens hem de echte olifant in de Amerikaanse kamer is: ongecontroleerde toekomstige overheidsuitgaven en de gigantische en op hol geslagen schulden. Want terwijl de verwachte commerciële vastgoedcrisis zal komen en gaan, zullen die 32 biljoen dollar aan Amerikaanse schulden (die elke zes maanden met 1 biljoen dollar groeien) en 200 biljoen dollar aan schulden buiten de balans blijven. Dit in ieder geval totdat de VS financieel in gebreke blijft of hyperinflateert.

“De fiscale roekeloosheid van het afgelopen decennium was als het kijken naar een horrorfilm”, zei Druckenmiller, die ooit de hoofdstrateeg van George Soros was en nu zijn eigen Duquesne Family Office runt, maandag in een toespraak op de USC Marshall School of Business.

Volgens Bloomberg zijn de opmerkingen van Druckenmiller vergelijkbaar met de opmerkingen die de miljardair-investeerder tien jaar geleden gaf tijdens een rondleiding langs 14 universiteitscampussen, toen hij studenten aanmoedigde meer aandacht te schenken aan de oplopende federale tekorten waarvan hij geloofde – terecht – dat toekomstige generaties er aan failliet zouden gaan.

Hij zei destijds dat de economische storm, veroorzaakt door deze roekeloze uitgaven, de economische pijn van 2008 zou kunnen overschaduwen. De situatie van vandaag ziet er veel erger uit dan ik me tien jaar geleden had voorgesteld”, aldus de miljardair.

Het grootste probleem waarmee de VS te maken hebben, zijn uit de hand gelopen verworven rechten  zoals sociale zekerheid, Medicare en Medicaid, die zonder bezuinigingen in de toekomst fors zullen moeten worden verlaagd. Wat door Druckenmiller als politieke zelfmoord wordt omschreven.

Hij uitte zijn bezorgdheid over de plannen van de regering-Biden om de mogelijke tekorten aan te pakken, evenals het gebrek aan fiscale terughoudendheid door de Republikeinse partij, die in ieder geval in theorie conservatieve waarden zou moeten vertegenwoordigen.

Uitgaven aan senioren zullen tegen 2040 100% van de federale belastinginkomsten bedragen op basis van schattingen van het Congressional Budget Office, inclusief rentelasten. Bovendien houdt de huidige schuldenlast van $ 31 biljoen in de VS geen rekening met toekomstige uitbetalingen van verworven rechten. Rekening houdend met de contante waarde van die last, bedraagt de volledige Amerikaanse schuldenlast meer dan $ 200 biljoen, schatte hij.

Druckenmiller zette ook vraagtekens bij de acties van de Federal Reserve en zei dat het gemakkelijk geldbeleid van het agentschap in de afgelopen decennia roekeloos gedrag veroorzaakte op de financiële markten, bij de overheid en bij banken.

“Helaas blijft de Fed, door nog steeds een groot deel van de staatsschuld te bezitten, de valse illusie wekken dat ze kan helpen met onze fiscale problemen”, zei hij.

Terwijl het verhogen van de rentetarieven met 5 procentpunten in het afgelopen jaar een stap in de goede richting was – kwestie van zo te proberen de grootste fout in de geschiedenis van de Fed te corrigeren – zette Druckenmiller vraagtekens bij de vastberadenheid van de centrale bank om vast te houden aan haar traditionele wapens.

“Bij de eerste tekenen van problemen maakte de Fed vorige maand, en in slechts vier dagen tijd, de meeste van de kleine vorderingen ongedaan die ze hadden gemaakt bij het verkleinen van hun balans”, zei hij. “Deze asymmetrische reactie van de Fed voedt het gebrek aan serieuze structurele actie in Washington DC.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *