Amerikaanse economie krijgt met kredietverstrakking af te rekenen (en zou wel eens sneller dan verwacht in een recessie kunnen verzeilen)

De president van de Federal Reserve Bank of Chicago, Austan Goolsbee, waarschuwde dat er in de VS een kredietverstrakking gaande is en dat een recessie binnen afzienbare tijd een realistische mogelijkheid is.

“De kredietcrisis of in ieder geval de kredietschaarste begint”, vertelde Goolsbee in een exclusief interview aan Yahoo Finance LIVE, toen hem werd gevraagd hoe hij tegen de kredietvoorwaarden aankijkt in het licht van de verschillende bankfaillissementen in de afgelopen twee maanden.

De opmerkingen van Goolsbee volgen op de stemming afgelopen woensdag om de beleidsrente van de Federal Reserve met een kwart punt te verhogen.

Goolsbee is bezorgd dat er een vertraging van de kredietverlening aan de gang is, net nu een ruzie over het verhogen van de schuldlimiet van het land een hoogtepunt heeft bereikt.

“Ik denk dat je moet zeggen dat een recessie wel degelijk een mogelijkheid is”, zei Goolsbee, waarschuwend: “Je landt het vliegtuig niet met de neus naar beneden.” Dit typisch Amerikaans spreekwoord wil in dit geval zeggen dat de renteverhogingen hoe ook effect zullen hebben op de economie.

Goolsbee is van mening dat de Fed rekening moet houden met de recente bankstress en kredietvoorwaarden bij het bepalen van het monetaire beleid, hoewel het nog te vroeg is om te stellen dat voor de volgende vergadering een pauze moet worden ingelast.

“We moeten uitzoeken hoeveel van het werk van het monetaire beleid al wordt gedaan door middel van de kredietvoorwaarden, en we moeten ons ervan bewust zijn dat dat niet gelijkmatig over het land zal worden verdeeld”, zei hij.

Hij zei dat hij aandacht zal besteden aan een onderzoek van senior kredietfunctionarissen dat in het eerste kwartaal door de Fed is uitgevoerd, waaruit naar verwachting een trager tempo van kredietverlening en aanscherping van de normen van banken zal blijken, aangezien de onrust in die sector in maart woedde.

De arbeidsmarkt, zei hij, is een ander belangrijk aandachtsgebied voor de Fed. Hij zei dat het de moeite waard is om de arbeidsmarkt elke drie maanden onder de loep te nemen en zich daarbij te concentreren op het totale aantal gewerkte uren van iedereen in de economie, niet alleen op het aantal banen.

Het totale aantal gewerkte uren, zegt hij, is niet zo sterk gegroeid als de algemene banengroei zou doen vermoeden. “Gezien wat er met de banen gebeurt, lijkt het erop dat de arbeidsmarkt wel degelijk aan het afkoelen is, hoewel dat voorlopig nog niet blijkt uit de cijfers over de banengroei,” zei hij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *