Met alle Chinezen, maar niet met de deze: China’s schuld/bbp-ratio stijgt naar record van 279,7% als gevolg van kredietboom

De schuldgraad van de Chinese economie bereikte een recordhoogte in het eerste kwartaal van het jaar, waarbij bankleningen aan bedrijven enorm toenamen toen het land weer openging na Covid Zero.

De macro-hefboomratio – of de totale schuld als percentage van het bruto binnenlands product – steeg in het eerste kwartaal tot 279,7%, dit volgens gegevens van de centrale bank en het nationaal bureau voor de statistiek verzameld door Bloomberg. Dat was een stijging van 7,7 procentpunt ten opzichte van het voorgaande kwartaal, de grootste sprong in drie jaar.

De schuldgraad van niet-financiële ondernemingen steeg met 5,8 procentpunt. De hefboomratio’s voor de sectoren huishoudens en overheid stegen elk met ongeveer 1 procentpunt.

De gegevens omvatten geen bankleningen aan financieringsvehikels van lokale overheden.

Tijdens een briefing in april zei een woordvoerster van de People’s Bank of China dat de macro-hefboomratio van het land is gestegen tot bijna 290% in het eerste kwartaal van 2023, deels als gevolg van seizoensgebonden factoren zoals snellere verlenging van leningen en de vervroegde uitgifte van staatsobligaties.

De woordvoerster zei tevens dat de ratio dit jaar stabiel zou moeten blijven gezien het momentum van het economisch herstel.

Kredietgegevens die later deze maandag worden verwacht, zullen in april waarschijnlijk een stijging laten zien ten opzichte van een jaar geleden, meldde het China Securities Journal maandag. De krant haalde een analist aan die zei dat een opleving van de acceptatiepercentages van bankiers in de laatste week van de maand een teken was dat de kredietvraag veerkrachtig was en voorlopig geen tekenen van verzwakking vertoont.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *