Aardgasprijzen kunnen volgende winter verdrievoudigen als Poetin energieoorlog hervat (denkt Goldman Sachs)

Het Rusland van Vladimir Poetin zou deze winter kunnen profiteren van hogere gasprijzen omdat president Poetin van plan zou zijn om de energieoorlog te hervatten. Volgens Goldman Sachs zouden de Europese aardgasprijzen deze winter bijna kunnen verdrievoudigen en vervolgens hoog blijven tot in de zomer 2024.

De groothandelsprijs voor gas zou in de tweede helft van dit jaar kunnen stijgen tot meer dan € 100 per megawattuur, bijna drie keer hoger dan het huidige niveau van ongeveer € 36.

De Europese gasprijzen zijn gedaald nadat het continent uit de winter kwam met gasvoorraden die meer dan halfvol waren en dicht bij recordhoogtes voor de tijd van het jaar.

Goldman Sachs verwacht echter dat de Europese consumptie en de vraag naar vloeibaar aardgas (LNG) elders in de wereld in de tweede helft van 2023 zullen aantrekken, waardoor de prijzen gemiddeld boven de € 90 per megawattuur zullen uitkomen.

In een bericht aan investeerders waarschuwden de analisten van de Amerikaanse zakenbank dat zelfs als de industriële vraag deze zomer zwak blijft, dit geen garantie geeft dat de opslag de hele winter comfortabel zal zijn.

Goldman Sachs dat er slechts een beperkte capaciteit is om aardgas op te slaan voorafgaand aan het stookseizoen”.

De analisten die he dossier volgen, beweren dat de lage prijzen op het continent op dit moment de motivatie van huishoudens hebben verminderd om hun gasverbruik te verminderen, wat de opleving van de vraag zou kunnen aanwakkeren.

Hogere gasprijzen zouden Rusland een boost geven, dat volgens EU-gegevens van januari 2022 tot november 2022 nog steeds bijna een kwart van de gasinvoer in de EU leverde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *