Duitse financiële toezichthouder waarschuwt voor moeilijke tijden voor de banken, voorspelt stress op Europese vastgoedmarkt (en dat voorspelt niet veel goeds)

De Duitse financiële toezichthouder waarschuwde dat het banksysteem van het land een real-life stresstest ondergaat te midden van de huidige volatiliteit en voorspelt ook een aanzienlijke zwakte voor de commerciële vastgoedsector.

De banksector staat sinds maart in de schijnwerpers met de ineenstorting van Silicon Valley Bank en de redding van verschillende andere banken die in de problemen waren geraakt. De druk waarmee de sector wordt geconfronteerd, is toegenomen doordat veel centrale banken hun rentetarieven hebben opgedreven, wat heeft geleid tot specifieke marktverstoringen.

Mark Branson, president van de Duitse toezichthouder BaFin (federale financiële toezichthoudende autoriteit), vertelde CNBC dat Duitsland dezelfde gevolgen ondervindt van de hogere rentetarieven als veel andere landen over de hele wereld.

Hij zei dat het Duitse banksysteem wat pijn heeft geleden, maar benadrukte dat er geen systeemgevaar is en dat het financiële systeem erin is geslaagd de gevolgen van de hogere rentetarieven goed op te vangen.

“We hebben momenteel geen wereldwijde bankencrisis, maar we beleven een nerveuze tijd en tevens een soort real-life stresstest voor delen van het bancair systeem”, vertelde hij aan Annette Weisbach van CNBC.

Over het algemeen zouden hogere rentetarieven positief moeten zijn voor de balansen van banken. Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer banken extra risico’s hebben genomen en een aanhoudende en forse rentestijging niet tijdig kunnen bijbenen.

Als zodanig heeft de volatiliteit in de banksector in de Verenigde Staten vragen doen rijzen over welke Europese banken mogelijk ook risico lopen. Zo kwamen de aandelen van Deutsche Bank eind maart onder druk te staan door speculaties over de stabiliteit van de balans. Credit Suisse moest uiteindelijk worden gered door zijn rivaal UBS.

Vorige week vrijgegeven gegevens toonden aan dat banken in de eurozone zijn begonnen met het aanscherpen van de voorwaarden voor krediet, terwijl leners ook minder kredieten hebben aangevraagd. Deze dynamiek zou zich kunnen vertalen in een verdere economische vertraging.

“We weten niet of het renteverhoging-gedeelte van de cyclus al voorbij is en we hebben nog niet alle effecten gezien van de rentestijging die we al hebben gehad op de markten en waarderingen”, zei Branson.

Sterker nog, de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, zei vorige week dat er waarschijnlijk meer redenen zijn om de rente te verhogen.

Maar het is niet alleen de banksector die zich aanpast aan een nieuwe omgeving met hogere tarieven na meer dan een decennium van ultralage leenkosten. De vastgoedmarkt, nauw verbonden met de banken, wordt ook sterk beïnvloed door rentebewegingen.

Commercieel onroerend goed begint nu pas de gevolgen te zien van de hogere rentevoeten, zegt Buffett

“Als we naar onroerend goed kijken, focussen we ons vooral op commercieel onroerend goed,”, zei het hoofd van BaFin.

“Er komt stress op die markt”, zei hij, eraan toevoegend dat er in dat deel van de markt wat kredietrisico’s zouden kunnen zijn.

Tijdens het weekend benadrukte de 92-jarige investeringsicoon Warren Buffett ook dat de markt voor commercieel onroerend goed de gevolgen begint te ondervinden van hogere financieringskosten.

Dit komt omdat hogere rentetarieven het voor leners duurder maken om plaatsen te kopen en hun leningen te herfinancieren. Tegelijkertijd heeft meer flexibiliteit in thuiswerken ook een deel van de vraag naar commercieel vastgoed veranderd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *