Hangt een faillissement van de VS in de lucht? (we houden alvast ons hart vast, maar er zijn nog achterpoortjes om een worst case scenario te vermijden)

Nobelprijswinnaar en wereldbekend econoom Paul Krugman zegt dat de mogelijkheid van een Amerikaans faillissement zeer reëel is en dat het schuldenplafond moet worden afgeschaft, omdat het extremisten een instrument geeft om zich mee te ‘bewapenen’

Het risico dat de VS in gebreke blijft met haar schulden is zeer reëel, waarschuwde topeconoom Paul Krugman.

Hij zei dat het schuldenplafond moet worden afgeschaft, omdat het de Republikeinen een destructief wapen geeft in het fiscale beleid.

De VS hebben nu minder dan een maand de tijd om het schuldplafond te verhogen voordat ze mogelijk in gebreke blijven, zo wordt voortdurend gewaarschuwd.

Volgens Nobelprijswinnaar Paul Krugman zouden de VS gevaarlijk dicht bij het faillissement kunnen komen en zou het schuldenplafond kort en goed moeten worden afgeschaft.

“De mogelijkheid dat de federale regering binnenkort niet in staat zal zijn haar normale operaties te financieren, is zeer reëel geworden”, waarschuwde hij zondag in een opiniestuk voor de New York Times.

Maar de Amerikaanse financiën zijn niet zo slecht als in andere landen die hun schulden niet hebben betaald, zoals Griekenland in 2009, zei Krugman.

“Als het gebeurt, zal dat zijn omdat Republikeinen in het Huis het schuldenplafond proberen te gebruiken om beleidsconcessies af te persen die ze via het normale wetgevingsproces niet zouden kunnen verkrijgen”, voegde hij eraan toe.

Er zijn nog steeds een aantal achterdeurmaatregelen die de regering-Biden zou kunnen nemen om wanbetaling te voorkomen.

De eerste mogelijkheid is het slaan van een muntstuk van $ 1 biljoen om te deponeren bij de Federal Reserve en een andere mogelijkheid is de emissie van premieobligaties uit, dit zijn schuldbewijzen die worden verkocht voor een hogere waarde dan de nominale waarde. In feite zouden beide maatregelen de regering in staat stellen meer te lenen, zelfs als de wetgevers het schuldplafond niet opheffen.

Dat alles komt op de voorgrond nu de deadline voor het in gebreke blijven van de VS met zijn schulden dichterbij komt, waarbij minister van Financiën Janet Yellen schat dat de regering al op 1 juni geen geld meer zal hebben. Als ze dit niet op tijd doet, kan dit leiden tot een financiële crisis, waarschuwen experts.

Krugman merkte op dat zelfs als de VS premium-obligaties zouden verkopen voor meer dan de nominale waarde, het niet het eerste land zou zijn dat zijn schulden manipuleerde. Tot 2015 bestond een deel van de Britse schuld uit obligaties die een coupon betaalden maar nooit afliepen, wat betekent dat ze geen nominale waarde hadden, zei hij.

“Je kunt je afvragen hoe we een schuldenplafond moeten afdwingen als de overheid spelletjes kan spelen met de definitie van schuld. Maar het antwoord is natuurlijk dat we geen schuldenplafond moeten hebben. De overheid moet beslissingen nemen over belasten en uitgeven, en rekening houden met de fiscale gevolgen, zonder een extra knelpunt te creëren dat extremisten kunnen bewapenen,” voegde hij eraan toe.

1 gedachte over “Hangt een faillissement van de VS in de lucht? (we houden alvast ons hart vast, maar er zijn nog achterpoortjes om een worst case scenario te vermijden)”

  1. Weer een illustratie van een zogenaamde “wereldbekende econoom” die op kosten van gemeenschap een vrijgeleide wil geven aan “elites” van de hieruit.
    Triest.
    Controle van hebzucht politici is een must! Spijtig dat EU enkel denkt aan “extra taxen” voor ronddelen snoepjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *