Janet Yellen waarschuwt voor een mogelijke “constitutionele crisis” in de VS

Tijdens een toespraak op ABC’s “This Week” op zondag zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen dat de onderhandelingen met betrekking tot het verhogen of opschorten van het schuldenplafond niet mogen plaatsvinden “met een pistool tegen het hoofd van het Amerikaanse volk”. Tijdens haar interview gaf ze een ernstige waarschuwing dat een falen van het Congres om iets te doen aan het schuldenplafond een “constitutionele crisis” zou veroorzaken die ook de kredietwaardigheid van de federale overheid in twijfel zou trekken.

Ze benadrukte de ernst uit van de gevolgen voor de financiële markten als het schuldenplafond begin juni niet wordt verhoogd, De federale regering dreigt haar rekeningen niet meer te kunnen betalen”. De minister van Financiën verklaarde onvermurwbaar dat het de taak van het Congres is om een oplossing te vinden en als ze dat niet doen, zullen ze een economische en financiële catastrofe beleven die we zelf hebben veroorzaakt”.

De kloof tussen de Amerikaanse politici is een bodemloze kloof geworden, waarbij president Biden en zijn democratische kiezer onvermurwbaar zijn door te stellen dat het Congres het schuldenplafond zonder voorwaarden moet verhogen. De meerderheidsleider van de Democratische Senaat, Chuck Schumer, begon vorige week met het voorbereiden van wetgeving die de schuldlimiet van de regering voor twee jaar zonder voorwaarden zou opschorten. Dit stuitte op sterk verzet van een groep van 43 Republikeinse senatoren die zeiden dat ze zich verzetten tegen elk wetsvoorstel dat alleen het Amerikaanse schuldplafond zou verhogen zonder andere prioriteiten aan te pakken.

Het democratische voorstel klinkt heel anders dan het door de Republikeinen gedane wetsvoorstel aan het Huis van Afgevaardigden dat vorige maand werd aangenomen en dat het schuldplafond van $ 31,4 biljoen van de regering met $ 1,5 biljoen zou verhogen en tegelijkertijd ongeveer $ 4,5 biljoen aan overheidsprogramma’s uit de jaarlijkse begroting zou schrappen. President Biden zwoer een veto uit te spreken over dit wetsvoorstel.

De problemen veroorzaakt door Amerikaanse banken die hun kredietvoorwaarden aanscherpen en de kloof tussen democratische en republikeinse wetgevers om overeenstemming te bereiken over het schuldenplafond, dreigen het sentiment op de financiële markten verder te ondermijnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *