Vrees voor nog hogere rentevoeten in de VS zetten goudprijs weer maar eens onder druk (Fed wijst scenario van rentedalingen dit jaar resoluut van de hand)

De goudprijs daalde dinsdag nadat een hele reeks functionarissen van de Federal Reserve waarschuwde dat de rentetarieven nog verder zouden kunnen stijgen te midden van een aanhoudend hoge inflatiegraad en een robuuste arbeidsmarkt.

Later deze week zullen ook meer Fed-functionarissen spreken, met name naar de speech van voorzitter Jerome Powell op vrijdag wordt uitgekeken.

Vier regionale Fed-presidenten verklaarden dinsdag in afzonderlijke toespraken dat hoewel de centrale bank het afgelopen jaar enige vooruitgang had geboekt in de strijd tegen de hoge inflatie, er nog steeds veel werk moet worden verzet om haar jaarlijkse inflatiedoelstelling van 2% te halen.

Terwijl de Fed eerder deze maand een mogelijke pauze in de cyclus van renteverhogingen had gesignaleerd, uitten Fed-functionarissen hun onzekerheid over de vraag of de bank in juni zou pauzeren.

“We moeten ons niet laten misleiden door een paar maanden aan positieve gegevens”, zei Neel Kashkari, president van de Fed in Minneapolis, tijdens een toespraak op de Minnesota Transportation Conference & EXPO. “We zitten nog steeds ruim boven onze inflatiedoelstelling van 2% en we moeten de klus hoe dan ook klaren. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Fed-functionarissen bagatelliseerden ook elk potentieel voor renteverlagingen door de Fed dit jaar.

De Fed Fund-futureskoersen laten zien dat markten een waarschijnlijkheid van 79,9% in prijzen dat de Fed haar renteverhogingen in juni zal onderbreken. Maar het is hoogst onduidelijk wat er daarna zal gebeuren. Mogelijk moet de centrale bank haar basisrente in de tweede helft van het jaar verder optrekken.

Het vooruitzicht van hogere Amerikaanse rentetarieven is een slecht voorteken voor niet-renderende activa zoals goud, aangezien het de opportuniteitskosten van het aanhouden van edelmetaal verhoogt. Maar aan de andere kant wordt verwacht dat de vrees voor een Amerikaanse recessie en een mogelijke ineenstorting van het bankwezen de vraag naar het gele metaal als veilige haven zal ondersteunen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *