Romeinse munt verkocht voor $ 720.000 bij Heritage

De munt die door Brutus werd geslagen om zijn rol bij de moord op Julius Caesar te vieren, was een van de vijf NGC-gecertificeerde munten die in mei 2023 zes cijfers opleverden tijdens een Heritage veiling.

Een EID MAR zilveren denarius geslagen door de krijgsheer Brutus, een exemplaar van de beroemdste Romeinse munt die nu is gecertificeerd door Numismatic Guaranty Company® (NGC®), heeft de nieuwe recordprijs van $ 720.000 gerealiseerd. Het was een van de meer dan 800 NGC-gecertificeerde oude en wereldmunten in een Heritage-verkoop van 3-5 mei 2023, waaronder vier andere die prijzen van meer dan $ 100.000 opleverden.

Het middelpunt van de veiling was dus een Roman Imperatorial Brutus (gestorven in 42 v.Chr.) EID MAR Silver Denarius met NGC Ancients XF, 5/5 Strike en 4/5 Surface with Fine Style (lot 30051). Deze uitgave wordt algemeen beschouwd als de meest historisch belangrijke van alle oude munten. Het iconische ontwerp, met een vrijheidspet geflankeerd door dolken, viert de moord op Julius Caesar op de Ides of March (15 maart), 44 v.Chr., een daad die de geschiedenis van de westerse wereld vormde.

De moord op Caesar maakte een tragisch einde aan een politieke carrière die al zijn tijdgenoten had overschaduwd, van wie velen de tirannie vreesden die Rome in een val zou kunnen lokken als Caesar zou blijven regeren. Hoewel Caesar talloze vijanden had, bleken zijn meest formidabele Brutus en Cassius te zijn, jonge senatoren die de samenzwering tegen hem leidden. Hoewel beide mannen later hun eigen munten sloegen, portretteerde alleen Brutus zichzelf en creëerde hij een ontwerp dat de moord viert. Brutus en Cassius verloren een machtsstrijd en stierven op 23 oktober tijdens de Slag bij Philippi.

“Het veilingrecord voor deze Eid Mar-denarius weerspiegelt hoe de belangstelling voor oude munten in een gezond tempo blijft groeien, zelfs tegen de hoogste prijsniveaus”, zegt David Vagi, directeur van NGC Ancients. “Dit lijkt te worden aangedreven door nieuwe kopers die worden aangetrokken door de beveiligingslaag die wordt geboden door NGC’s beoordeling door derden.”

Een andere geweldige munt in deze veiling was een Lydia, Croesus (561-546 v. Chr.) Gold Stater graded NGC Ancients MS, 5/5 Strike en 5/5 Surface (lot 30026), die $192.000 opleverde. Afkomstig uit Lydia (wat tegenwoordig Oost-Turkije is), is dit een voorbeeld van ‘s werelds eerste grote gouden munten. De introductie van een bimetaalmunt in goud en zilver door Croesus, de koning van Lydië, in de zesde eeuw voor Christus. was een revolutionaire beweging die een enorme impact had op de oude wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *