Hoewel goud de week met een verlies van $ 30 afrondde – de slechtste prestatie sinds februari – blijft de bullish goudtrend levendig.

De goudmarkt herstelde zich eind vorige week nadat de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei dat de rente mogelijk niet zoveel hoeft te stijgen vanwege de onrust in de banksector.

De instrumenten voor financiële stabiliteit hielpen de toestand in de bankensector te kalmeren. De ontwikkelingen daar dragen daarentegen bij aan strengere kredietvoorwaarden en zullen waarschijnlijk wegen op de economische groei, de arbeidsmarkt en de inflatie’, zei Powell vrijdag op de Thomas Laubach Research Conference.

Dit geeft een signaal dat de Fed in juni kan pauzeren. Na de opmerkingen van Powell daalden de marktverwachtingen van een renteverhoging in juni van bijna 50% naar 20%, volgens de CME FedWatch Tool.

Het nieuws kalmeerde de goudverkopers nadat marktdeelnemers volgende maand opnieuw een verhoging van 25 basispunten begonnen in te prijzen en inzetten op een renteverlaging in de tweede helft van het jaar.

Tijdens de bijeenkomst in mei verhoogde de Fed voor de tiende achtereenvolgende keer, waardoor de federal funds rate op een bereik van 5-5,25% kwam – het hoogste sinds medio 2007. In iets meer dan een jaar tijd verhoogde de Fed de rente met 5%. De volgende vergadering over monetaire beleid is gepland op 13 en 14 juni.

Bovenop de verschuivende renteverwachtingen was er het feit dat de besprekingen om het schuldplafond van $ 31,4 biljoen van de federale overheid te verhogen, werden onderbroken.

“Wall Street dacht dat we de tekst van de wet afgelopen weekend of vandaag zouden zien, met een mogelijke stemming in het midden van de week”, zei senior marktanalist Edward Moya van OANDA. “Dat lijkt nu minder waarschijnlijk en zou het risico kunnen vergroten dat we voor 1 juni, de zogenaamde X-date, geen akkoord krijgen.”

Rekening houdend met de verdeeldheid in de Amerikaanse politiek, zal de kwestie van het schuldenplafond weer verhitter worden, vertelde Moya aan Kitco News.

“Je zult wat meer moeilijkheden in de onderhandelingen beginnen te zien. Goud zal in de afwachtende modus blijven om erachter te komen welk deel van de economie zal breken”, zei hij vrijdag. “Het consumentenvertrouwen verzwakt duidelijk. Veel gegevens wijzen nog steeds op een recessie.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *