Jamie Dimon zegt dat de VS de bankencrisis dringend moet beëindigen nu het nog kan

Jamie Dimon zei dat het tijd is voor toezichthouders om een einde te maken aan de onrust in de banksector, maar hij voorspelt nu al dat beleidsmakers de verkeerde lessen zullen trekken uit de onrust van dit jaar.

Ik denk dat het voor banken erger zal worden – meer regelgeving, meer regels en meer vereisten”, zei de CEO van JPMorgan Chase & Co. in een interview met Bloomberg Television vanuit Parijs. “Als je bepaalde regels, vereisten, voorschriften overdrijft, zijn er veel banken die meer mensen in dienst hebben om de regels te controleren dan om kredieten toe te staan.

Dimon, de enige grote bank-CEO uit de financiële crisis die nog steeds de leiding heeft, heeft een centrale rol gespeeld in de reactie op de ergste periode van tumult in de sector in meer dan tien jaar. Hij gaf zijn in typische botte stijl kritiek op toezichthouders en collega-bankiers, leidde een reddingslijn voor de sector naar First Republic Bank en nam deze bank uiteindelijk over toen bleek dat ze het niet op eigen houtje zou redden.

“We moeten de bankencrisis beëindigen”, zei Dimon. “Wat de FDIC, de OCC, de Fed ook mogen doen, wat ze ook moeten doen om het beter te maken, ze moeten het doen.”

Vier regionale bedrijven zijn ingestort te midden van steile renteverhogingen van de Federal Reserve en uitstroom van deposito’s. De aankoop van First Republic door JPMorgan en de verklaring van Dimon dat dit deel van de crisis voorbij is deden weinig af aan de bezorgdheid van beleggers over de kracht van de sector. De KBW Regional Banking Index is met 13% gedaald sinds die deal werd aangekondigd.

Banken hadden moeten worden aangemoedigd om naar een breder scala aan potentiële valkuilen te kijken, in plaats van één jaarlijkse stresstest die honderdduizenden pagina’s besloeg en een vals gevoel van veiligheid opwekte, zei Dimon. De Fed zelf was verrast toen ook banken op het verkeerde been werden gezet, aldus de CEO. De economen van de Amerikaanse centrale bank hadden dit scenario echter perfect kunnen voorspellen. Jamie Dimon zegt uiteindelijk dat de VS de bankencrisis dringend moet beëindigen nu het nog kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *