De Poolse centrale bank kocht in april 14,8 ton goud, de grootste aankoop sinds juni 2019.

Volgens de Nationale Bank van Polen stegen de goudreserves van het land vorige maand van 7,352 miljoen naar 7,828 miljoen fijne troy ounces (243,5 metrische ton). Dit was de grootste stijging sinds juni 2019, toen de Poolse reserves met 94,9 ton stegen.

De aankoop in april kadert in de uitspraak van de gouverneur van de bank, Adam Glapinski, die in 2021 zei dat Polen van plan was 100 ton toe te voegen aan zijn goudvoorraad om zich voor te bereiden op “de meest ongunstige omstandigheden”.

“Waarom bezit een centrale bank goud? Omdat goud zijn waarde behoudt, zelfs als iemand de stroom naar het wereldwijde financiële systeem afsluit”, vertelde Glapinski aan de lokale krant. “Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat dit zal gebeuren. Maar zoals het gezegde luidt: een gewaarschuwd man is er altijd twee waarde. En een centrale bank moet voorbereid zijn op zelfs de meest ongunstige omstandigheden. Daarom zien we een speciale plaats voor goud.” in ons valutabeheerproces.”

Dit betekent dat er meer aankopen zouden kunnen volgen, zegt directeur Colin Hamilton van BMO Capital Markets. “We verwachten dat de aankopen van centrale banken dit jaar robuust zullen blijven (+596 ton), een aanhoudende rugwind voor goudprijzen en -sentiment”, zei Hamilton.

Het kopen van goud door de centrale bank was vorige jaar een van de drijvende krachten achter de hogere goudprijs.

Andere centrale banken die in april goud kochten, waren volgens de World Gold Council de People’s Bank of China, de Czech National Bank en de Central Bank of Mongolia, met respectievelijk 8,1 ton, 1,8 ton en 1 ton.

Aan de andere kant heeft de Centrale Bank van Turkije naar schatting in april maar liefst 80,8 ton goud verkocht om aan de stijgende binnenlandse vraag te voldoen. Na vorig jaar het meeste goud te hebben gekocht dan welke andere centrale bank dan ook, is Turkije in maart en april overgegaan op verkoop om aan de groeiende binnenlandse vraag te voldoen, aldus de WGC. Dit was in een poging om de noodzaak om goud te importeren, dat op het tekort op de lopende rekening van Turkije drukt, te beperken.

Turkije heeft een sterke stijging van de vraag naar goud gezien toen burgers het edelmetaal omarmden als een indekking tegen inflatie, die vorig jaar op een bepaald moment meer dan 85% bedroeg, en devaluatie van de lokale valuta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *