Topeconoom Mohamed El-Erian windt er geen doekjes om: inflatie maakt vooral de armen nog armer (dat is zo in de VS en dat is ook zo bij ons)

Topeconoom Mohamed El-Erian van Allianz benadrukte in een recent rapport hoe inflatie het gevoel van financiële zekerheid van de Amerikanen heeft geschaad, een evolutie die we ook hier zullen zien. De Europese cijfers zijn echter nog niet bekend.

De gegevens uit het rapport ‘Economic Well-Being of US Households’ van de Fed laten duidelijk zien hoe het gevoel van financiële zekerheid van Amerikanen is aangetast door inflatie, zei Mohamed El-Erian.

De topeconoom merkte op dat vooral de armste Amerikanen bijzonder hard zijn getroffen door de verhoogde druk op de consumentenprijzen. Hoewel de Amerikaanse inflatie in april afkoelde tot 4,9% ten opzichte van de piek van vorig jaar van 9,1%, blijft ze nog steeds ver boven de doelstelling van 2% van de Fed.

Topeconoom Mohamed El-Erian heeft onderstreept hoe inflatie de financiële zekerheid van Amerikanen heeft uitgehold, waarbij hij opmerkte dat de armste Amerikanen het hardst zijn getroffen. Een trend die ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan valt waar te nemen. Inflatie heeft dus de ongelijkheid nog vergroot.

De belangrijkste economische adviseur van Allianz heeft de Federal Reserve herhaaldelijk bekritiseerd omdat de Amerikaanse centrale bank simpelweg te laat reageerde op een inflatiestijging die in 2021 begon, en vervolgens vorig jaar een reeks scherpe rentestijgingen losmaakte toen de consumentenprijzen het sterkst stegen in vier decennia.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde deze maand voor de 10e keer op rij de rente – van bijna nul afgelopen maart tot meer dan 5% vandaag. Hoewel de inflatie in april afkoelde tot 4,9% ten opzichte van de piek van afgelopen zomer van 9,1%, blijft ze nog steeds ver boven de doelstelling van 2% van de Fed.

El-Erian verwees naar het rapport van de Fed getiteld Economic Well-Being of US Households in 2022. Het rapport put uit de resultaten van de laatste Survey of Household Economics and Decisionmaking (SHED) uitgevoerd in oktober 2022, die suggereerde dat het gevoel van Amerikanen over hun financiële welzijn sterk is gedaald tot de laagste niveaus sinds 2016.

“Deze ontnuchterende samenvatting van het onderzoek komt uit het rapport van de Federal Reserve over het economisch welzijn van Amerikaanse huishoudens in 2022′”, twitterde El-Erian dinsdag.

“Het is weer een indicatie van hoeveel inflatie de financiële zekerheid van Amerikanen heeft ondermijnd, waarbij vooral de armste inwoners van het land hard zijn getroffen”, voegde de econoom eraan toe.

Uit het onderzoek bleek dat meer Amerikaanse volwassenen in 2022 meer uitgeven dan ze in een maand verdienen, vergeleken met het jaar ervoor. Ook meldden meer individuen een toename van hun creditcardschuld. Minder mensen hadden het gevoel dat hun pensioenspaarplannen op schema lagen in vergelijking met het jaar ervoor, wat wijst op verhoogde zorgen over toekomstige financiële zekerheid.

“De afname van het financiële welzijn bij deze maatregelen geeft een indicatie van hoe gezinnen werden beïnvloed door bredere economische omstandigheden in 2022, zoals inflatie en beursdalingen”, aldus het rapport van de Fed, zoals vermeld in de tweet van El-Erian.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *