Het In Gold We Trust rapport windt er geen doekjes om: door schulden veroorzaakte groei is simpelweg onhoudbaar

Geopolitiek, inflatie, technologie en de-dollarisering die allemaal tegelijkertijd plaatsvinden, creëren een vliegwieleffect dat leidt tot een op handen zijnde fundamentele verandering in de wereldeconomieën, schreef Ronald-Peter Stöferle, managing partner bij Incrementum AG en auteur van In Gold We Trust rapport, dat eerder deze week is gepubliceerd.

“De term krachtmeting is naar onze mening een treffende omschrijving van de huidige situatie, waarin de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen aan de vooravond staan van een fundamentele koerswijziging”, schrijven de auteurs van het rapport.

“De wereldwijde pandemie, de inflatiecrisis, de toenemende politieke polarisatie, technologische doorbraken zoals kunstmatige intelligentie – die we overigens gebruikten om de cover van dit In Gold We Trust-rapport te maken – maar ook de naderende geopolitieke herschikking veranderen ons leven. op manieren die een paar jaar geleden voor velen van ons ondenkbaar waren.”

Al deze factoren die tegelijkertijd optreden, hebben een versterkend effect, schrijven de auteurs.

“De huidige situatie is uniek omdat we niet te maken hebben met een enkele confrontatie. Meerdere escalaties vinden gelijktijdig plaats en hebben het potentieel om elkaar verder op te blazen.”

Door schulden veroorzaakte groei is onhoudbaar, schrijven de auteurs. In elk decennium is het kredietvolume de afgelopen 50 jaar ruwweg verdubbeld. De exorbitante schuldenlast is uiteindelijk de belangrijkste reden achter de druk op centrale banken om de rente niet verder te verhogen of zelfs weer te verlagen.

“Deze indrukwekkende illustratie van de exponentiële groei van schuld en geldhoeveelheid laat twee dingen zien: aan de ene kant de systemische onhoudbaarheid van het monetaire systeem en aan de andere kant de onmogelijkheid om geen economische sporen na te laten wanneer de rente blijft stijgen. De exorbitante schuldenlast is uiteindelijk de belangrijkste reden waarom de druk op de centrale banken om de rente niet verder te verhogen, of zelfs snel weer te verlagen, met de dag toeneemt.”

Wat de inflatie betreft, zien de auteurs de komende maanden overwegend desinflatoire trends. Maar een tweede inflatiegolf zal des te waarschijnlijker worden naarmate het restrictieve monetaire beleid wordt losgelaten.

“Het oorspronkelijk gestelde doel van het monetaire beleid om de monetaire verstrakking te beheersen en de inflatie onder de 2% te brengen zonder een recessie te veroorzaken, is onrealistisch. Wij geloven dat er een overvloed aan economische malaise op komst is als gevolg van het jarenlang vol gas geven wat betreft het monetaire beleid.” aldus de auteurs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *