Ray Dalio klopt voor de zoveelste keer op dezelfde nagel: optrekken van schuldplafond VS zou schuldenprobleem alleen maar erger maken

Het verhogen van de Amerikaanse schuldlimiet van $ 31,4 biljoen zonder het probleem in het algemeen op te lossen, is een “kick-the-can-down-the-road”-achtige oplossing die uiteindelijk zal leiden tot een rampzalige financiële ineenstorting, waarschuwde miljardair en oprichter van Bridgewater, Ray Dalio, in een LinkedIn-bericht. Met een “kick-the-can-down-the-road”-achtige oplossing bedoelt hij uiteraard dat het probleem voor zich uit wordt geschopt zonder dat een oplossing wordt gewerkt.

Met de zogenaamde X-date (1 juni) over iets meer dan een week, is de meest waarschijnlijke uitkomst in dit debat over het schuldenplafond het vermijden van wanbetaling door het verhogen van het schuldplafond. Daarmee zou de VS carte blanche krijgen om nog meer schulden te maken. Daarmee zouden de financiële markten blij worden gemaakt met een dode mus. Het verhogen van de schuldlimiet zonder het schuldenprobleem zelf aan te pakken, is volgens Dalio echter totaal onverantwoord. Het bereiken van een akkoord over het schuldplafond zou in de VS op een zucht van opluchting worden onthaald, maar dat is echter totaal verantwoord.

“Het verhogen van de schuldlimiet zoals het Congres en de vroegere presidenten herhaaldelijk hebben gedaan, en hoogstwaarschijnlijk ook deze keer zullen doen, zal betekenen dat er geen zinvolle limiet op de schuld komt. Dit zal uiteindelijk leiden tot een rampzalige financiële ineenstorting”, schreef Dalio.

Meer uitgeven dan het land verdient, is niet houdbaar. Nu de schuld sneller stijgt dan het inkomen, zal het volgens Dalio onmogelijk zijn om een voldoende hoge rente te betalen om zowel schuldeisers te overtuigen de schuld (in de vorm van staatsobligaties) aan te houden en tegelijkertijd een rentevoet te hebben die niet te hoog is voor leners, zowel bedrijven als consumenten, om hun schulden af te lossen.

“Wanneer schuldactiva en passiva het punt bereiken dat het bedrag aan verkochte schuld groter is dan het bedrag aan schuld dat kopers willen kopen, staan centrale banken voor een keuze: ofwel moeten ze de rentetarieven laten stijgen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen, wat verpletterend is voor debiteuren en de economie, ofwel moeten geld ze bijdrukken, wat inflatoir is en houders van de schuld aanmoedigt om de schuld te verkopen.

Dit zal uiteindelijk een schuldencrisis veroorzaken die zal leiden tot een run op de centrale bank met de verkoop van staatsobligaties.

Het niet verhogen van het schuldenplafond zal ook leiden tot financiële chaos en sociale onrust. Dit is de reden waarom Dalio een slim, tweeledig plan steunt dat tegelijkertijd de financiële, economische en staatsschuldproblemen van het land zal aanpakken. “Ik denk dat het systeem moet worden hervormd”, zei hij. De inkomsten moeten aangepast worden aan de uitgaven, zo eenvoudig liggen de zaken.

In zijn scenario stelt Dalio hervormingen voor waardoor de VS via een aantal bijkomende maatregelen meer verdienen dan we uitgeven. Bedoeling is om de taart te laten groeien om vervolgens die taart goed te verdelen, met uiteindelijk houdbare overheidsfinanciën.”

Het verhogen van de productiviteit is de sleutel tot dit plan. “Het verbeteren van de productiviteit is de enige manier waarop de inkomens groter kunnen worden dan de uitgaven, en dat is nodig om de schulden goed te beheren”, voegde hij eraan toe.

De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt is klein, en de meest waarschijnlijke uitkomst is een grote botsing tussen de extreme elementen van de Republikeinse en Democratische partijen. Of met andere woorden: Dalio ziet de Amerikaanse schuldencrisis in een niet zo verre toekomst ontsporen, akkoord over het schuldplafond of geen akkoord over het schuldplafond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *