Is de recente bancaire onrust een ‘aanpassingscrisis’ aan gewijzigde marktomstandigheden?

Het snelle monetaire beleid dat de zwakke liquiditeitsposities van een aantal kleine en middelgrote banken in de VS aanscherpte, leidde de afgelopen maanden tot een reeks instortingen en reddingsoperaties. De paniek op de markt die daarop volgde, verspreidde zich uiteindelijk naar Europa en dwong de Zwitserse gigant Credit Suisse tot een noodverkoop

Aan UBS.

Het IIF suggereerde dat bedrijven een “aanpassingscrisis” hebben doorgemaakt aan wat het een “nieuw monetair regime” noemde.

“Hoewel recente bankfaillissementen eerder idiosyncratisch dan systemisch lijken – en Amerikaanse financiële instellingen veel minder schulden hebben (78% van het bbp) dan in de aanloop naar de crisis van 2007/8 (110% in 2006) – heeft de angst voor besmetting geleid tot aanzienlijke het opnemen van deposito’s van Amerikaanse regionale banken’, aldus de IIF.

“Gezien de centrale rol van regionale banken in kredietbemiddeling in de VS, zouden zorgen over hun liquiditeitsposities kunnen leiden tot een scherpe inkrimping van de kredietverlening aan sommige segmenten, waaronder huishoudens en bedrijven met een te lage bankrekening.”

Deze inkrimping van de kredietvoorwaarden zou met name kleine bedrijven kunnen treffen, zei de IIF, en zou gepaard gaan met hogere wanbetalingspercentages en meer “zombiefirma’s over de hele linie”.

Zombiefirma’s zijn bedrijven met inkomsten die voldoende zijn om door te gaan en de rente op de schuld te betalen, maar niet om de schuld af te lossen, wat betekent dat al het gegenereerde geld onmiddellijk aan schulden wordt besteed. Het bedrijf is daarom “dood noch levend”.

“We schatten dat ongeveer 14% van de Amerikaanse bedrijven als zombies kunnen worden beschouwd, waarvan een aanzienlijk deel in de sectoren gezondheidszorg en informatietechnologie.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *