Turkse lira zakt compleet door de vloer (en dat voorspelt niet veel goeds voor de Turkse economie)

De Turkse lira zakte eergisteren (31 mei) naar een nieuw laagterecord ten opzichte van de Amerikaanse dollar, als reactie op de herverkiezing van de president van het land, Recep Tayyip Erdogan op zondag (28 mei).

De valuta van het land daalde tot 20,4 per dollar en verloor dit jaar tot nu toe meer dan 8%. De lira heeft de afgelopen tien jaar 90% van zijn waarde verloren.

Gedeeltelijk weerspiegelt de daling van de waarde van de lira een gebrek aan vertrouwen van de kant van buitenlandse investeerders, voor zover het gaat om Erdogan’s omgang met de Turkse economie. De methoden van Erdogan omvatten tot nu toe hardhandige staatsinterventie in de markt, te midden van ultralage lage rentetarieven en zeer hoge inflatie.

Een overwinning van Erdogan boezemt geen enkele buitenlandse investeerder vertrouwen in”, zei Hasnain Malik, hoofd aandelenonderzoek bij het in Dubai gevestigde onderzoeksbureau Tellimer, tegen Bloomberg.

“Met een zeer hoge inflatie, zeer lage rentetarieven en geen netto buitenlandse reserves, kan er een pijnlijke crisis op komst zijn die alle activa treft.”

Erdogan, die de afgelopen 20 jaar aan het roer van Turkije heeft gestaan en bekritiseerd is vanwege zijn steeds autoritairder wordende heerschappij, won zondag opnieuw een ambtstermijn van vijf jaar na een electorale tweede ronde. Economen menen dat voortzetting van zijn beleid zal leiden tot een acute valutacrisis in het land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *