Daar gaan we weer: aardgasfutures schieten (tijdelijk) door het plafond (maar voorlopig hoeven we ons nog geen zorgen te maken)

De Europese gasfutures stegen maandag het meest sinds maart, te midden van signalen van een krappere markt voor vloeibaar aardgas en een mogelijk sterkere Aziatische vraag naar de brandstof.

Het juli Nederlandse contract kwam 20% hoger uit op € 28,48 per megawattuur, nadat het vorige week naar het laagste niveau in twee jaar was gezakt. Het Britse equivalent steeg met 22%. De stijging zou een signaal kunnen zijn dat de bodem van de markt voorlopig is bereikt, waarbij traders snel posities gaan opbouwen.

“Een perfecte storm trof de gashubs”, zei Tim Partridge, directeur energiemarkten bij nutsbedrijf Eyebright Ltd. Factoren achter de forse stijging op dagbasis zijn onder meer een aanhoudende storing in het Norne-veld in Noorwegen, bullishness die doorsijpelt door de lagere olieproducten van Saoedi-Arabië en Amerikaanse LNG-tankers die eerder naar Azië dan naar Europa varen.

De Europese regio is nog steeds aan het herstellen van een historische energiecrisis die nog werd verergerd door ernstige leveringsonderbrekingen vanuit Rusland in de nasleep van de oorlog in Oekraïne. Europa heeft meer dan gebruikelijke voorraden opgebouwd als gevolg van een relatief zachte winter, een recordinvoer van LNG en een lauwe vraag.

Toch zijn handelaren zich bewust van aanhoudende risico’s, waaronder de mogelijkheid van nog lagere Russische voorraden en concurrentie met Azië voor LNG. Volgens BloombergNEF zijn Amerikaanse zendingen van de brandstof – van vitaal belang voor de energiezekerheid van Europa – maar is het momenteel winstgevender om die naar Azië te sturen dan naar Europa.

Maar voorlopig hoeven we ons nog geen zorgen te maken, dinsdag viel de prijs per megawattuur weer terug naar € 25,50. Van piekprijzen in de aardgasfutures is voorlopig dus geen sprake.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *