Wereldbank windt er geen doekjes om: de jeugd zal noodgedwongen haar levensstandaard moeten verlagen

Jongeren van vandaag zullen niet van dezelfde groei van hun levensstandaard kunnen genieten als hun ouders, tenzij er economisch  ‘groeiwonder’ plaatsvindt, waarschuwde de Wereldbank.

Franziska Ohnsorge, hoofdeconome bij de bank, zei dat er dringend actie nodig is om een vertraging van traditionele factoren die de levensstandaard verbeteren, om te keren, waaronder investeringen en verbeteringen in onderwijs en een grotere efficiëntie bij de bedrijven.

De Wereldbank waarschuwde tevens dat de wereldeconomie dit jaar sterk zal vertragen, eraan toevoegend dat veel opkomende economieën in een financiële crisis dreigen te vervallen nu de hogere rentetarieven de wereld teisteren.

De wereldwijde groei zal naar verwachting afnemen tot 2,1 procent in 2023, tegenover 3,1 procent in 2022.

Hoewel dit een hoger percentage betekent in vergelijking met de vorige prognose in januari, zei mevrouw Ohnsorge dat de projecties voor 70% van de opkomende economieën en bijna alle geavanceerde economieën naar beneden zijn bijgesteld.

De prognose voor groei in 2024 werd ook met 0,3 procentpunt verlaagd tot 2,4 procent.

De Wereldbank waarschuwde ook dat centrale banken over de hele wereld tot ten minste 2025 moeite zullen hebben om hun inflatiedoelstellingen te halen, en voegde eraan toe dat het in de toekomst moeilijker zal zijn om de inflatie omlaag te brengen, aangezien economieën minder ruimte hebben om te groeien doordat ze oververhit zijn geraakt. De hogere rentetarieven zullen voor afkoeling zorgen, maar uiteindelijk ook de levensstandaard wereldwijd ondermijnen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *