Nieuwe voorzitter BEAMA: via beleggingsfondsen kan iedereen gemakkelijk beleggen (maar wordt vooral de bank en niet de belegger rijk)

Als we onze bankiers mogen geloven, zouden we er allemaal goed aan doen om te beleggen via fondsen. Die zijn er voor ieders goesting en smaak en naar iedereens risicoprofiel. Dat werd onze deze week nog eens onder de ogen gebracht door de komst van een nieuwe voorzitter bij BEAMA.

“De Belgische asset management sector is klaar voor de toekomst met een breed aanbod aan gediversifieerde, duurzame en maatschappelijk verantwoorde beleggingsoplossingen.  Via beleggingsfondsen kan iedereen gemakkelijk beleggen. Asset managers helpen hun klanten in het voorbereiden van de toekomst door te streven naar het verhogen van hun koopkracht en welvaart. Dit kan zowel via klassieke beleggingsfondsen, pensioenspaarfondsen, bedrijfspensioenfondsen als via beheer van mandaten.”  Dit verklaarde Koen Van de Maele, de nieuwe Voorzitter BEAMA, in zijn maidenspeech.

BEAMA vzw is de spreekbuis van de asset management sector in België. De missie van de vereniging is het beroep van asset management te vertegenwoordigen en de activiteit van asset management in België te ontwikkelen, alsook haar imago en dat van haar leden te bevorderen.

Onder asset management verstaat BEAMA onder meer de promotie, het portefeuillebeheer, de distributie en de administratie van beleggingsfondsen. Naast collectieve producten verwijst de term ook naar mandaten voor institutionele en privé cliënten en het beleggingsadvies.

Toevallig verscheen deze week ook een vernietigend rapport over beleggingsfondsen en hun prestaties bij onze collega’s van Beleggers University. Hoofdanalist Robbe Delaet maakte in een video kipkap van een fonds van KBC dat hij 7 jaar geleden als student had gekocht. Het rendement bedroeg op jaarbasis een onnozele 0,50%, maar rekening houdend met de inflatie stond de rekening 20% in het rood. Het werd verkocht met een laag risicoprofiel, maar wat bleek? Tijdens moeilijke beursdagen presteerde het fonds nog slechter dan het beursgemiddelde. De enige die er beter van werd, was KBC zelf. Ons advies sluit nauw bij de conclusie van Robbe: laat u geen beleggingsfondsen aanpraten en beleg liever op eigen houtje. En waarom niet in goud of zilver, die recent beter hebben gepresteerd dan aandelen. Om nog maar te zwijgen van beleggingsfondsen.                

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *