China gaat tot 10 km onder de aarde op zoek naar grondstoffen (maar een gat van 10 km is geen wereldrecord)

China is begonnen aan een nieuw grootschalig project gericht op verkenning van de diepe aarde. De grootste economie ter wereld begon met het boren van een gat van 10.000 meter – een van de diepste gaten ter wereld.

Het doel is wetenschappelijke verkenning, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua, op de eerste plaats naar de mogelijke aanwezigheid van grondstoffen op grote diepte.

China begon vorige week met boren, waarbij wordt gemikt op een boorgatdiepte van 11.100 meter (36.417 voet) in slechts 457 dagen. De opgraving vindt plaats in de Takmlamakan-woestijn – de grootste woestijn van China in de grondstofrijke Xinjiang Oeigoerse Autonome Regio in het noordwesten van China.

China zal apparatuur gebruiken die meer dan 2.000 ton weegt om het project te voltooien.

De boor zal meer dan tien continentale lagen doorbreken, waaronder het Krijtsysteem, een gestratificeerde laag gesteente die teruggaat tot 145 miljoen jaar geleden.

“De moeilijkheidsgraad van het boorproject kan worden vergeleken met een grote vrachtwagen die op twee dunne staalkabels rijdt”, citeerde Xinhua Sun Jinsheng, een academicus aan de Chinese Academy of Engineering.

De enorme onderneming is een ongekende kans om het onbekende territorium van de aarde te verkennen.

Volgens China National Petroleum Corp., de grootste olieproducent van het land die het project leidt, zal het boren nieuwe gegevens opleveren over de interne structuur van de aarde en tevens de kans bieden om China’s nieuwste diep ondergrondse boortechnologieën te testen.

De Deep-Earth-exploratie is verbonden met China’s jacht op hulpbronnen. De Chinese president Xi Jinping kaartte dit onderwerp aan in een toespraak in 2021, waarin hij opriep tot meer inspanningen bij speurtochten in de diepe aarde, vooral als het gaat om het identificeren van minerale en energiebronnen en het kunnen voorspellen van milieurampen.

’s Werelds diepste door de mens veroorzaakte gat is de Kola Superdeep Borehole. Het is geboord door de Society Union en bevindt zich in het noordwesten van Rusland. Het bereikte een diepte van 12.262 meter (40.230 voet) in 1989, na 20 jaar boren.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *