Opletten met beleggen in obligaties: volgens ex-hoofdeconoom IMF zal de rente de komende jaren hoog blijven

Voormalig hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Kenneth Rogoff, ziet de rentetarieven de komende jaren verder stijgen of toch alleszins relatief hoog blijven, waarbij het rendement op het 10-jaars Amerikaans schatkistpapier de rest van dit decennium gemiddeld boven de 4% zal uitkomen.

“De reële rentetarieven zullen hoger zijn en waarschijnlijk zal de inflatie hoger zijn”, zei hij in een interview met David Westin en Romaine Bostick van Bloomberg Television voor Wall Street Week. Je zou zeker een nominaal tarief kunnen zien dat gedurende dit decennium boven het niveau van 4% uitkomt wat de Amerikaanse staatsobligaties betreft.”

Het rendement op de 10-jarige schatkist noteert momenteel rond de 3,7%. Het bedroeg gemiddeld 2,4% tijdens de economische expansie van de VS van 2009 tot 2020.

Rogoff beschouwt de stijging van de reële voor inflatie gecorrigeerde rentetarieven af als een omkering van de scherpe daling na de financiële crisis meer dan twaalf jaar geleden.

De professor van de Harvard University ziet dat de reële tarieven gemiddeld ergens tussen de één en twee procentpunten zullen bedragen, waarschijnlijk ergens in het midden van die range. Dat in vergelijking met een percentage van ongeveer een half procentpunt voorafgaand aan de pandemie. Kort samengevat zal de rente dus gedurende langere tijd hoog blijven.  

Bovendien zei Rogoff dat de Fed moeite zal hebben om de inflatie op 2% te houden, hoewel hij niet verwacht dat de centrale bank dat doel zal verlaten.

“Ik denk niet dat de Fed het gemakkelijk zal hebben om de inflatie onder de 2% te houden in deze veranderde wereld” van grotere overheidsschuld, hogere defensie-uitgaven en populistische druk, zei hij.

De hogere rente betekent dat de beleggers moeten opletten met beleggingen in obligaties: volgens ex-hoofdeconoom IMF zal de rente de komende jaren hoog blijven en dat kan wegen op de obligatiekoersen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *