Zilverprijs kan ontploffen door de stijging van de rentetarieven (en dat zal gebeuren op een moment dat het monetaire systeem wankelt)

De VS worden momenteel geconfronteerd met een enorme schuldenlast en een omgeving met stijgende rentetarieven, terwijl veel grote landen de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt willen loslaten. Een evolutie die overigens al bezig is.

Rentetarieven zijn een indicatie van de waarde die de markt hecht aan schulden. Als de rente laag is, hecht de markt een hoge waarde aan schuld, en als de rente hoog is, wordt de schuld laag gewaardeerd.

Bij zilver is het echter andersom. Als de rente laag is, plaatst de markt een relatief lage waarde op zilver en vice versa.

We zijn nu beland in een tijdperk van stijgende rentetarieven dat vergelijkbaar is met een periode die begon in de vroege jaren veertig.

Aan het begin van deze periode lag de overheidsschuld in verhouding tot het bbp ook rond de 120%, dichtbij het punt waar het uiteindelijk piekte. Ondanks hoge relatieve schuldniveaus en een omgeving met stijgende rentevoeten, bevond de VS zich toen in een goede positie omdat de Amerikaanse dollar de belangrijkste wereldvaluta was als gevolg van de Bretton Woods-overeenkomst van 1944.

In plaats daarvan worden de VS momenteel geconfronteerd met een even grote schuldenlast en een omgeving met stijgende rentetarieven, terwijl veel grote landen zoals hierboven al gezegd de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt willen loslaten.

Tijdens de stijgende renteomgeving vorige eeuw beleefde zilver een enorme bullmarkt, gaande van ongeveer 35 cent in 1941 tot ongeveer $ 50 in 1980.

Het is belangrijk om te begrijpen dat rentetarieven een indicatie zijn van de waarde die de markt hecht aan schulden (of obligaties). Als de rente laag is, hecht de markt een hoge waarde aan schuld, en als de rente hoog is, wordt de schuld laag gewaardeerd.

Als het echter om zilver gaat, is het eigenlijk het tegenovergestelde. Als de rente laag is, plaatst de markt een relatief lage waarde op zilver, en vice versa.

Dus gezien het feit dat de rentetarieven in 2020 tot een historisch dieptepunt zijn gedaald, kan men de 2020-bodem in zilver als een zeer significante beschouwen.

Het huidige tijdperk van stijgende rentetarieven zal de Amerikaanse dollar waarschijnlijk onttronen als de reservevaluta van de wereld, en dit zal waarschijnlijk een extra impuls zijn voor zilver in vergelijking met het tijdperk van stijgende rentetarieven van de jaren ’40 tot begin jaren ’80 (wanneer zilver ging van 35 cent naar $ 50).

De bodem in 1941 in zilver viel ongeveer tegelijkertijd met de bodem in rentetarieven. Dit was het begin van het tijdperk van stijgende rentetarieven dat begin jaren ’80 zijn hoogtepunt bereikte.

De bodem van 2020 in zilver viel eveneens ongeveer tegelijkertijd met de bodem in rentetarieven. Hier begon het nieuwe tijdperk van stijgende rentetarieven.

Naar mijn mening zal zilver weer stijgen zoals het deed van ongeveer 35 cent in de vroege jaren 40 tot ongeveer $ 50 in 1980. Deze keer is het echter terwijl het monetaire systeem aan het instorten is, dus er zal niets ordelijks zijn aan deze herprijzing (of herwaardering, als je wilt) van zilver.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *