Sancties of geen sancties: de Russische benzine-export is dit jaar met 37% gestegen

Ondanks de westerse sancties hebben Russische oliemaatschappijen hun benzine-export tussen januari en mei met 37% verhoogd in vergelijking met dezelfde periode in 2022, meldde het Russische dagblad Kommersant vrijdag, daarbij verwijzend naar officiële bronnen.

Het Russische Ministerie van Energie heeft oliemaatschappijen vorige maand echter gevraagd om hun export te verminderen en het aanbod op de binnenlandse markt te vergroten, nog steeds volgens de bronnen van Kommersant.

Na een sterke stijging van de groothandelsprijzen voor benzine in mei en aanbevelingen van het ministerie van Energie aan oliemaatschappijen om de export te beteugelen, was de dagelijkse Russische benzine-export in de eerste zes dagen van juni vier keer lager dan eind mei, meldt Kommersant.

Rusland is gestopt met het rapporteren van officiële gegevens over olieproductie en -export, tot grote frustratie van zijn OPEC+-partners, aangezien het boegbeeld van de organisatie, Saudi-Arabië, streeft naar een verhoging van de olieprijs tot ten minste $80 per vat – de geschatte break-even prijs voor zijn begroting voor 2023.

Rusland heeft de uitvoer van zowel ruwe olie als aardolieproducten omgeleid na de EU-embargo’s op de invoer van Russische olie over zee. De EU heeft begin december 2022 de invoer van ruwe olie verboden en vanaf 5 februari 2023 een embargo op de invoer van brandstof uit Rusland ingevoerd.

De Russische benzine-export steeg in het eerste kwartaal van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2022, toen Moskou grote hoeveelheden energiegrondstoffen bij Afrikaanse klanten plaatste na het EU-embargo op de invoer van Russische brandstoffen over zee. De Russische benzine-export werd geschat op 1,9 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023, vergeleken met de 1,3 miljoen ton die in dezelfde periode van 2022 werd geëxporteerd, volgens gegevens van Refinitiv die door Reuters worden aangehaald.

De handelsverschuiving in Russische oliestromen komt ook ten goede aan Moskou’s bondgenoten uit het Midden-Oosten in het OPEC+-pact, aangezien de grootste olieproducenten in de Arabische Golf, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de Russische olie tegen fors gereduceerde prijzen kopen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *