Duitse toezichthouder waarschuwt dat de energiecrisis nog lang niet voorbij is: het weer zal de belangrijkste factor worden

Volgens de president van de Duitse energieregulator is de energiecrisis ondanks de hoge aardgasopslag nog niet voorbij.

Aardgasopslagfaciliteiten in de EU hebben momenteel een capaciteit van 70%, terwijl de aardgasopslagtanks in Duitsland voor 76% vol zijn.

Om voldoende gas te kunnen leveren voor de komende winter, heeft Duitsland per 1 september een opslagniveau van 75% nodig.

De energiecrisis is nog niet voorbij, zei Klaus Müller, de president van de Duitse energieregulator.

Ondanks het feit dat de niveaus van aardgas in opslag comfortabeler zijn dan in de voorgaande twee jaar, is de crisis nog lang niet voorbij en zal het weer de grootste factor worden, zei Müller, president van het Duitse federale netwerkagentschap, Bundesnetzagentur.

Op 6 juni waren de opslagtanks in Duitsland voor 76% vol, terwijl in de EU het totale niveau iets meer dan 70% bedraagt, volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe.

“Als alles goed gaat, hebben we in de nazomer volledige opslagfaciliteit”, zei Müller, verwijzend naar de opslagniveaus in Duitsland.

De toezichthouder zei in zijn laatste wekelijkse rapport dat om de gasvoorziening voor de komende winter veilig te stellen, er tegen 1 september een opslagniveau van 75% moet zijn.

“Afgelopen winter kon een situatie van een tekort aan aardgas worden voorkomen. Tegelijkertijd is de voorbereiding op de winter van 2023/2024 nog steeds een belangrijke uitdaging. Het is daarom nog steeds belangrijk om gas te besparen”, voegde de toezichthouder eraan toe.

Het Duitse aardgasverbruik in de week van 22 mei lag 23,2% onder het gemiddelde verbruik voor de periode 2018-2021, en 9% lager dan in de week ervoor, voegde de toezichthouder eraan toe.

Vorige maand zei een van de grootste nutsbedrijven van Duitsland, E.On, dat de energiecrisis nog niet voorbij is en dat de situatie met de energievoorziening in Europa later dit jaar zou kunnen verslechteren.

“De crisis is nog niet voorbij”, zei op zijn beurt Marc Spieker, chief financial officer van E.On, begin mei bij de presentatie van de resultaten van het eerste kwartaal van de nutsgigant.

“Vergeleken met de huidige marktomgeving houden onze prognoses ook rekening met de mogelijkheid van een verdere verslechtering in de rest van het jaar. We denken dat we goed gepositioneerd zijn om het hoofd te bieden aan de volatiliteit die naar verwachting zal aanhouden”, voegde Spieker toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *