Logo The House

Schulden, schulden en nog eens schulden: die schulden kunnen de goudprijs alleen maar doen stijgen

Doorgaans komen grote pieken in de staatsschuld overeen met een stijgende goudprijs en dat zal hoogstwaarschijnlijk ook ditmaal het geval zijn.

In het verleden is de prijs van goud over het algemeen omhoog gegaan, samen met de staatsschulden. Natuurlijk zijn er andere factoren die de prijs van goud beïnvloeden, maar deze trend is alleszins toch het vermelden waard.

Deze correlatie is om een aantal redenen logisch.

In de eerste plaats zorgt een stijgende staatsschuld voor economische onzekerheid en dat stimuleert het kopen van veilige havens.

Hoewel de mainstream media niet veel praten over de staatsschuld, erkennen de meeste economen dat het huidige traject onhoudbaar is. Hoe hoger de schuld oploopt en de politieke klasse het probleem voor zich uit schuift, hoe ernstiger de situatie wordt.

In de tweede plaats zorgt een oplopende staatsschuld uiteindelijk voor meer inflatie.

Op een gegeven moment zal deze onbeperkte lening die de Amerikaanse zichzelf toestaat de Federal Reserve dwingen om een deel van deze schuld te gelde te maken. Dat vereist een terugkeer naar kwantitatieve versoepeling.

Zelfs als het niet onmiddellijk gebeurt, is QE in de toekomst onvermijdelijk. Er is geen andere manier voor de markt om alle schulden op te nemen die de Amerikaanse schatkist zal moeten uitgeven om de uitgaven te ondersteunen.

Om de obligatiemarkt te ondersteunen en de prijzen hoger te houden dan ze anders zouden zijn (en de rentetarieven lager), zal de Fed uiteindelijk obligaties moeten kopen om de vraag te stimuleren. Het zal die staatsobligaties kopen met geld dat uit het niets is gecreëerd.

Met dit in gedachten is het logisch dat mensen zich tot goud wenden als inflatie hedge.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *