Goed nieuws op komst voor de consumenten: prijzen voor eieren in de VS zijn ingestort (de grootste daling in 72 jaar)

Voor Amerikanen die op zoek zijn naar verlichting (lees: goedkopere producten) bij de volgende boodschappentrip zullen opgelucht ademhalen: er is hoop aan de horizon. De inflatie houdt aan, maar stijgt langzamer. In mei viel de inflatie terug tot 4% en dat is het laagste niveau sinds 2021.

De prijzen voor kruidenierswaren stegen licht in de maand mei met 0,1% op maandbasis, terwijl op jaarbasis de prijzen voor levensmiddelen met 5,8% langzamer stegen dan de maand voordien. Dat blijkt uit de dinsdagochtend gepubliceerde consumentenprijsindex (CPI) van het Bureau of Labor Statistics (BLS). Volgens BLS-econoom Steve Reed is dat de kleinste verandering in 12 maanden sinds oktober 2021.

“Over het algemeen zien we nog steeds een vertraging, het niveau over een periode van 12 maanden komt geleidelijk aan naar beneden”, vertelde Reed aan Yahoo Finance.

De algemene voedselinflatie blijft hoger en steeg in mei met 6,7% op jaarbasis, een tikje lager dan vorige maand, toen er een stijging van 7,7% op jaarbasis te zien was. In mei stegen de totale voedselprijzen met 0,2% op maandbasis.

Het rapport had vooral goed nieuws voor eierliefhebbers. Eieren zagen de grootste maandelijkse daling in 72 jaar. Op jaarbasis daalde een dozijn eieren met 0,4%, terwijl de kosten van een dozijn eieren op maandbasis met 13,8% daalden. Dat is de grootste maandelijkse daling sinds januari 1951. In mei 2023 bedroeg de prijs voor een dozijn grote klasse A-eieren $ 2,66. Dat is vergeleken met $ 4,82 in januari van dit jaar.

Goed nieuws op komst voor de Amerikaanse consumenten en dat voedt de hoop dat de prijzen voor voedingsproducten ook hier zullen dalen.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *