Barry Knapp windt er geen doekjes om: er is een economische storm op komst in de VS (en die zal ook Europa niet onberoerd laten)

‘Er is een economische storm op komst’: macro-expert Barry Knapp waarschuwde dat het financieel systeem in de VS op het punt staat een ‘liquiditeitsschok’ te krijgen.

Nu de S&P 500 meer dan 20% is gestegen ten opzichte van het dieptepunt in oktober 2022, bevindt de referentie-index zich nu officieel in een bullmarkt. Maar volgens Barry Knapp, managing partner bij Ironsides Macroeconomics, kan er in de verte gevaar opdoemen.

De macro-expert maakt zich namelijk zorgen over een recessie.

“De kans op een recessie is medio 2023 veel groter dan in 1994”, zei Knapp in een recent interview met CNBC.

Knapp trekt de vergelijking met 1994 omdat toen de Federal Reserve opnieuw een agressieve verkrappingscyclus doormaakte. Renteverhogingen kunnen de economie vertragen, maar deze keer is er iets anders waar de VS mee te maken hebben.

“Vanwege het feit dat de rentecurve 100 basispunten omgekeerd is, bevindt het banksysteem zich in een veel zwakkere situatie”, zei hij.

Inversie van de rendementscurve verwijst naar het fenomeen dat kortlopende obligaties een hogere opbrengst hebben dan langerlopende obligaties. Het weerspiegelt dat beleggers pessimistischer zijn over de lange termijn – ze verwachten dat de Fed in de toekomst de rente zal moeten verlagen om de economie te stimuleren.

Een omgekeerde rentecurve wordt beschouwd als een van de betrouwbaardere voorlopende indicatoren van een recessie. Maar een economische neergang is misschien niet het enige waarop beleggers zich moeten voorbereiden. Knapp wees ook op een ander probleem: liquiditeit.

Barry Knapp windt er dus geen doekjes om: er is een economische storm op komst in de VS en die zal ook Europa niet onberoerd laten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *