Vraag naar goud van centrale banken heeft de dynamiek op de markt fundamenteel veranderd (en China blijft maar goud kopen)

Ondanks alles wat er op de markt gebeurd – de Amerikaanse dollarindex die boven de 100 punten staat, de S&P 500 die uit het bearmarktgebied komt, tweejaars obligatierendementen van meer dan 4,5% en geldmarktfondsen van meer dan 5% – blijft goud vasthouden aan zijn stevige ondersteuning binnen een solide, bullish trendlijn.

Sommige analisten hebben al meermaals opgemerkt dat de goudprijs in de huidige marktomstandigheden aanzienlijk lager zou moeten zijn en zou moeten worden verhandeld op het niveau rond $ 1.800. In plaats daarvan is de markt minder dan 6% verwijderd van een nieuw record ooit. Dus wat maakt deze omgeving zo anders? We hebben dit de afgelopen zeven maanden verschillende keren opgemerkt: de vraag naar goud van centrale banken heeft de dynamiek op de markt fundamenteel veranderd. Vanwege hun onverzadigbare eetlust zijn centrale banken niet alleen netto-kopers van goud, maar recordkopers.

We hoeven alleen maar te kijken naar de People’s Bank of China, die deze week meldde dat ze vorige maand ongeveer 16 ton goud kochten. Het is de zevende achtereenvolgende maand dat de centrale bank van China goud heeft gekocht. Sinds november heeft het zijn goudreserves met 144 ton verhoogd.

China koopt niet alleen; analisten bij JPMorgan merken op dat de rol van goud in buitenlandse reserves een verder bewijs is van de aanhoudende wereldwijde de-dollariseringstrend. De grootste winnaar daarvan blijkt goud te zijn. In het rapport zeiden de analisten dat het aandeel van de Amerikaanse dollar in de wereldwijde valutareserves is gedaald tot een laagterecord van 58%. Tegelijkertijd is goud nu goed voor 15% van de wereldwijde reserves, tegen 11% vijf jaar geleden.

De rol van de Amerikaanse dollar als ’s werelds reservevaluta blijft solide; sommige beleggers beginnen echter aandacht te besteden aan de stoïcijnse prestaties van goud. Deze week adviseerde ’s werelds grootste vermogensbeheerder beleggers om een tactische allocatie naar goud te overwegen.

“Goud heeft een moment, waarvan we denken dat het waarschijnlijk zal voortduren”, aldus de analisten van BlackRock in het rapport

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *