Barrick Gold wil niet alleen tot de top behoren in de goudmijnsector, maar ook in de kopersector

De op een na grootste producent van edelmetaal ter wereld heeft onlangs First Quantum Minerals Ltd. benaderd om een mogelijke overname te bespreken, meldde Bloomberg vorige week. En hoewel de poging niet succesvol was – de informele toenaderingspogingen van Barrick werden afgewezen – levert zijn interesse in het kopen van een kopermijnwerker van $ 17 miljard het sterkste bewijs tot nu toe van een verschuivende focus bij het bedrijf waarvan de oorsprong in de goudaders van Nevada ligt.

Mark Bristow, de ondernemende chief executive van Barrick, praat al jaren over zijn ambitie om op de kopermarkt te groeien. Maar de urgentie om te groeien buiten goud, kan groot zijn: de goudproductie van Barrick is gedaald tot een dieptepunt van meerdere decennia, terwijl de langdurige industriële rivaal Newmont Corp daarentegen meer goud bovenhaalt.

Terwijl goudbedrijven er historisch gezien trots op waren dat ze “pure plays” waren voor beleggers die blootstelling wilden aan de edelmetaalprijzen, ziet Barrick koper als een strategische handelswaar die wordt ondersteund door de vraag naar elektrificatie. Het wordt vaak naast goud gevonden in ertslagen en kan op vergelijkbare manieren worden verwerkt.

Koper is van cruciaal belang als je relevant wilt zijn in de mijnbouw, zei Bristow tijdens de laatste publicatie van de kwartaalcijfers van het bedrijf. “Als goudzoeker zul je moeten groeien en koper in je portfolio moeten opnemen.”

Het grootste investeringsproject van de Canadese mijnwerker is nu al een koper-goudproject van $ 7 miljard in Pakistan, dat Barrick van plan is in 2028 op te starten en dat minstens vier decennia zou kunnen duren. Het bestudeert ook een uitbreiding van zijn Zambiaanse kopermijn, terwijl het op zoek is naar nieuwe afzettingen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *