Duurzame energie zal (helaas) de vraag naar aardgas aanzwengelen (en de energietransitie bemoeilijken)

Door de stijgende vraag naar elektriciteit opgewekt door wind en zon zal er meer behoefte ontstaan aan aardgasinfrastructuur om stroomuitval te voorkomen, aldus de baas van pijpleidinggigant Williams Companies.

De opmerkingen van Alan Armstrong, de CEO van Williams, druisen in tegen het klimaatbeleid dat tot doel heeft fossiele brandstoffen zoals aardgas uit het Amerikaanse elektriciteitsnet te persen.

Schone energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, ondersteund door accu’s, zijn in prijs gedaald en hebben marktaandeel veroverd op de elektriciteitsmarkt.

Maar aangezien beleid dat bedoeld is om het gebruik van elektriciteit in auto’s en de zware industrie te vergroten, ook de belasting van het net verhoogt, zullen er meer pijpleidingen nodig zijn om brandstof te leveren aan gasgestookte generatoren die een back-up kunnen maken van intermitterende hernieuwbare systemen, betoogde Armstrong.

Hij stelt zich dan ook de vraag: “Zijn we bereid het risico te nemen dat we vijf dagen lang geen wind of zon hebben, terwijl we geen back-up hebben?”, zei hij tegen de Financial Times.

De opkomst van duurzame energie zal (helaas) de vraag naar aardgas aanzwengelen en op die manier de energietransitie bemoeilijken. Op die manier zijn we natuurlijk nog verder van huis.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *