Goudprijs houdt goed stand tegen de achtergrond van stijgende rentetarieven (en wat is er mis met de goudmijnaandelen?)

Mei is een veelbelovende maand voor goud geworden, aangezien het metaal nog steeds probeerde recordhoogtes te testen. De goudprijs houdt goed stand tegen de achtergrond van stijgende rentetarieven (en dat houdt de hoop op een hogere goudprijs in). Op het moment van schrijven werden de goudfutures van August Comex verhandeld tegen $ 1.9763.

“Verwachtingen dat de renteverhogingen in mei de laatste in deze verkrappingscyclus zouden kunnen zijn, ondersteunden de goudprijs begin mei”, schreef Imaru Casanova van beleggingsgroep Van Eck. “Gedurende het grootste deel van de maand won de Amerikaanse dollar echter terrein en daalde het goud naarmate het verhaal verschoof naar een agressiever beeld en de kans op verdere renteverhogingen in 2023 toenam.”

Ondertussen presteerden de mijnbouwbedrijven de afgelopen maand aanzienlijk slechter dan goud, waarbij de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) en de MVIS Global Juniors Gold Miners Index (MVGDXJTR) respectievelijk met 8,6% en 7,3% daalden.

“De omvang van de underperformance is een beetje verrassend voor ons… Mei was een relatief goede maand voor goudaandelen op het nieuwsfront, met bedrijven die resultaten over het eerste kwartaal rapporteerden die over het algemeen beter waren dan verwacht”, aldus het rapport van Casanova. “We beschouwen deze reactie als overdreven en dragen verder bij aan de huidige waarderingskloof tussen goud en goudaandelen.”

De algehele gezondheid van de sector ziet er solide uit, met goudproducenten die zich blijven inzetten voor gedisciplineerde kapitaalallocatie, groei, aandeelhoudersrendement, winstgevendheid en gezonde balansen, aldus het rapport.

“Het zijn ook verantwoordelijke exploitanten, die duurzame bedrijven runnen die erop gericht zijn alle belanghebbenden voordelen te bieden en tegelijkertijd de impact op het milieu zorgvuldig te beheren”, schreef Casanova. “Een herwaardering van de goudmijnaandelen van historisch lage waarderingen op dit moment wordt goed ondersteund door de sterke fundamentals van de sector.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *