Drie verrassende redenen waarom de olieprijzen lager zijn dan verwacht

Onderzoeksbureau Energy Aspects verlaagt zijn prognose voor de olieprijs met $ 15 per vat voor de tweede helft van het jaar, waarbij hij drie factoren aanhaalt die normaal gesproken geen grote rol spelen bij het voorspellen van de richting van ruwe olie.

Volgens het rapport van Energy Aspects dat vandaag is uitgebracht zijn die drie factoren:

Hogere tarieven: de rentetarieven zijn het afgelopen jaar met ongeveer 4% gestegen, waardoor bedrijven worden gestimuleerd om olie te verkopen in plaats van op te slaan voor het extra rendement dat ze met contant geld kunnen verdienen. Energy Aspects schat dat dit ertoe heeft geleid dat ongeveer 40 miljoen vaten extra ruwe olie op de markt zijn gekomen en de prijzen hebben gedrukt.

Brent-contractwijziging: een belangrijke prijsindex die dient als een wereldwijde benchmark voor de olieprijzen is onlangs aangepast waardoor minder Brent en meer ruwe olie uit de Amerikaanse Golfkust wordt gekost. Dat drukt de internationale olieprijzen omdat de prijzen aan de Golfkust zijn gedaald door een overaanbod als gevolg van ongeplande uitval van raffinaderijen in het middenwesten.

Een vat ruwe olie kan in kwaliteit verschillen wat de zuurtegraad betreft: Saoedi-Arabië en andere OPEC-landen hebben geprobeerd de prijzen op te drijven door de productie te verlagen, maar de ruwe olie die ze produceren neigt naar het zure, of hoger zwavelige, einde van het spectrum. Met een grotere productiewinsten voor landen als de VS en Brazilië die zoete ruwe olie produceren, die gemakkelijker te verfijnen is vanwege het lage zwavelgehalte en die goedkoper is. Die winst drukt de prijzen van belangrijke benchmarks, zoals West Texas Intermediate en Brent, die verwijzen naar zure ruwe olie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *