Zweedse kroon op dieptepunt ten opzichte van euro (en een zich uitbreidende vastgoedcrisis voorspelt niet veel goeds)

De Zweedse kroon zakte eerder deze week naar een laagterecord ten opzichte van de euro door een combinatie van wereldwijde risicoaversie en verwachtingen dat de centrale bank van het land bijna klaar is met het afronden van haar jarenlange cyclus van renteverhogingen. Maar op de achtergrond speelt ook de vastgoedcrisis een rol, vastgoedcrisis die steeds grotere proporties aanneemt.

De valuta daalde dinsdag met maar liefst 0,9% tot 11,8164 per euro, voorbij het vorige record van 11,7896 in 2009. De analisten zijn bovendien niet zeker of de bodem al is bereikt, waarbij zowel RBC Capital Markets als Nomura International Plc de kroon dit jaar zien eindigen rond het huidige niveau.

“Het plaatje voor de kroon ziet er niet zo goed uit en dat vanwege verschillende factoren”, zegt Jesper Fjarstedt, analist bij Danske Bank A/S.

Bezorgdheid over de beperkte ruimte voor verdere renteverhogingen van de Riksbank, de steeds sombere Zweedse economische vooruitzichten en de toenemende problemen in de commerciële vastgoedsector van het land wegen op de koers van de munt, zei hij. Ten opzichte van de dollar daalde de Zweedse munt met maar liefst 1,1% tot 10,8460.

Traders hebben de kroon verkocht omdat ze weinig ruimte zien voor de Riksbank om te blijven verkrappen. Terwijl hoge rentetarieven hun tol hebben geëist in de economieën over de hele wereld, zijn ze vooral schadelijk geweest voor huishoudens in Zweden, waar de hypotheekrente doorgaans slechts voor drie maanden wordt vastgezet.

De Zweedse beleidsmakers hebben de rente verhoogd van nul begin 2022 tot 3,5% in april, het hoogste sinds de wereldwijde financiële crisis. Traders verwachten dat ambtenaren de monetaire cyclus de komende maanden zullen onderbreken na een of twee extra stijgingen met een kwart punt. De Riksbank houdt haar volgende vergadering op 29 juni.

De stijging van de financieringskosten veroorzaakte een forse daling van de huizenprijzen en een zich steeds uitbreidende turbulentie in de commerciële vastgoedsector van het land. De consumentenbestedingen en investeringen kelderden, waardoor de economie dit jaar op schema ligt om met 0,5% te krimpen, het hoogste percentage in de Europese Unie, volgens de Europese Commissie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *