Centrale banken remmen opmars goud af (maar prijsdruk zal hoe dan ook van tijdelijke aard zijn)

Juni blijkt een teleurstellende maand te zijn geweest voor goud en zilver aangezien de prijzen rond hun laagste niveau sinds begin maart blijven schommelen.

Vooral goud heeft het moeilijk nu centrale banken wereldwijd de rentetarieven verhogen. Terwijl iedereen gefocust is op de Federal Reserve en de Amerikaanse dollar, moeten we opmerken dat de Bank of England de afgelopen week verraste met een beweging van 50 basispunten. Tegelijkertijd verhoogde de Noorse centrale bank de rente met 50% en de Zwitserse Nationale Bank met 25 basispunten. Om zijn falende munt te ondersteunen, verhoogde zelfs Turkije de rente tot 15%.

De wereldwijde obligatierendementen stijgen, wat voor tegenwind zorgt voor goud omdat het beleggers geen rendement biedt. Er is echter ook een andere kant aan deze internationale agressieve houding. Volgens sommige analisten zal het goud op lange termijn blijven ondersteunen.

In een poging de inflatie af te koelen, verhogen centrale banken agressief de rentetarieven om de economie af te remmen. Ambtenaren van de centrale bank hopen alleen maar dat ze de inflatie kunnen afkoelen voordat ze iets ‘breken’ en de wereldeconomie in een recessie duwen.

Er zijn echter veel economen en analisten die vrezen dat de hoop op een kunstmatige zachte landing iets te optimistisch is. Zelfs de centrale banken zelf hebben inmiddels toegegeven dat monetair beleid geen chirurgisch instrument is, maar een bot instrument. De prijsdruk zal daarom hoe dan ook van tijdelijke aard zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *