Er dreigt een hypotheekramp in Groot-Brittannië, terwijl miljoenen Britten insolvent worden (en hun huis niet meer kunnen afbetalen)

De verrassende verhoging van 50 basispunten door de Bank of England zal gevolgen hebben voor miljoenen huiseigenaren, aangezien de rentetarieven op veel hypotheken in het VK rechtstreeks gekoppeld zijn aan de basisrente van de centrale bank.

Minister van Financiën Jeremy Hunt heeft afgelopen vrijdag een ontmoeting gehad met de grote banken en de hypotheekbanken om de zich verdiepende crisis op de hypotheekmarkt te bespreken.

Onderzoek door de denktank NIESR schatte dat de laatste tariefverhoging ervoor zou zorgen dat 1,2 miljoen Britse gezinnen (4% van de huishoudens in het hele land) tegen het einde van het jaar geen spaargeld meer zou hebben.

BOE-gouverneur Andrew Bailey zei dat de renteverhoging van donderdag nodig was om de strijd tegen de hardnekkig hoge inflatie voort te zetten.

Officiële cijfers die voorafgaand aan de bijeenkomst van de BOE werden gepubliceerd, toonden aan dat de inflatie op jaarbasis in mei met 8,7% steeg, wat de verwachtingen overtrof. Het betekent dat de consumentenprijzen op een niveau blijven dat ver boven de doelstelling van 2% van de BOE ligt.

“We weten dat dit een moeilijke situatie is – veel mensen met hypotheken of leningen zullen zich begrijpelijkerwijs zorgen maken over wat dit voor hen betekent”, zei Bailey. “Maar als we de tarieven nu niet verhogen, kan het later allemaal nog veel erger worden.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *