BIS waarschuwt dat de wereld op een cruciaal punt staat in de strijd tegen inflatie (en roept op tot meer rentestijgingen)

Het overkoepelende orgaan van de centrale banken wereldwijd, de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), riep zondag op tot meer renteverhogingen en waarschuwde dat de wereldeconomie nu op een cruciaal punt staat nu veel landen worstelen om de inflatie in toom te houden.

Ondanks een meedogenloze stijging van de rente in de afgelopen 18 maanden, blijft de inflatie in veel topeconomieën hardnekkig hoog, terwijl de stijging van de kredietkosten leidde tot de grootste problemen in de banksector sinds de financiële crisis 15 jaar geleden.

“De wereldeconomie bevindt zich op een kritiek moment. Grote uitdagingen moeten met harde handen worden aangepakt, zo niet dreigt de situatie uit de hand te lopen”, zei Agustin Carstens, algemeen directeur van BIS, in het jaarverslag van de organisatie dat op zondag werd gepubliceerd.

“De tijd om obsessief op korte termijn economische groei na te streven is voorbij. Het monetaire beleid moet nu de prijsstabiliteit herstellen. Het begrotingsbeleid moet daarnaast consolideren.”

Claudio Borio, het hoofd van de monetaire en economische eenheid van BIS, voegde eraan toe dat er een risico bestaat dat er nu een inflatoire psychologie aan het ontstaan is, hoewel de groter dan verwachte renteverhogingen in Groot-Brittannië en Noorwegen vorige week aantoonden dat de centrale banken vastbesloten te werk gaan bij het aanpakken van het probleem.

Maar de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd zijn echter enorm. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat in een groot deel van de wereld een sterke stijging van de inflatie gepaard gaat met een wijdverspreide financiële kwetsbaarheid.

Hoe langer de inflatie hoog blijft, des te krachtiger en langduriger de vereiste beleidsverstrakking, aldus het BIS-rapport, dat waarschuwde dat de mogelijkheid van verdere problemen in de banksector nog steeds aanwezig is.

Als de rentetarieven het niveau van halverwege de jaren negentig bereiken, zou de totale schuldenlast voor topeconomieën de hoogste in de geschiedenis zijn, zei Borio.

“Ik denk dat de centrale banken de inflatie onder controle zullen krijgen. Dat is hun taak: de prijsstabiliteit herstellen”, zei hij tegen Reuters. “De vraag is echter wat de kostprijs daarvan zal zijn.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *