De energietransitie krijgt met steeds meer tegenwind af te rekenen: Zweden schrapt objectief van 100% hernieuwbare energie en stapt over op betrouwbaardere kernenergie

Er waait een golf van gezond verstand door Zweden, gezond verstand dat in heel wat landen ontbreekt. De Zweden stemmen voor kernenergie en schrapten zonder boe of ba de doelstelling van 100% hernieuwbare energie.

Het Zweedse parlement keurde dinsdag een nieuwe energieplan goed, waardoor de rechtse regering groen licht kreeg om door te gaan met plannen om nieuwe kerncentrales te bouwen in een land dat 40 jaar geleden stemde om kernenergie geleidelijk af te schaffen.

Het veranderen van de doelstelling van 100% fossielvrije elektriciteit en van 100% hernieuwbare elektriciteit voor betrouwbare kernenergie is het centrale punt van het plan van de regering om te voldoen aan een verwachte verdubbeling van de elektriciteitsvraag in het land tot ongeveer 300 TwH in 2040 en om in 2045 netto nulemissie te bereiken.

De coalitie is van plan om de mix van biobrandstoffen in benzine en diesel te verminderen, wat zal leiden tot grotere CO2-emissies. Een stap die ertoe zou kunnen leiden dat Zweden de emissiedoelstellingen voor 2030 niet haalt.

Voorstellen van Zweden om landen toe te staan subsidies voor stand-by kolencentrales te verlengen, hebben ook tot bezorgdheid geleid in de EU. Dit terwijl Stockholm ook wilde dat Brussel een baanbrekende wet zou afzwakken om verslechterende natuurlijke habitats te herstellen. Het groene Zweden heeft nu dus eieren voor haar geld gekozen. Er wordt in Stockholm nu een meer realistische koers gevaren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *