Zal de Russische onrust de prijzen van tarwe en andere voedingsmiddelen) opnieuw door het plafond jaren? We houden alvast ons opnieuw het hart vast voor meer inflatie

De financiële markten lijken de gebeurtenissen in Rusland van afgelopen weekend grotendeels van zich af te schudden. De CBOT Wheat-futures bleven echter stijgen tot een hoogtepunt in vier maanden. Het actieve contract is tot nu toe met 25% gestegen, wat de op een na grootste maandelijkse stijging in tien jaar is.

De stijging van de graanprijs was deels weersgebonden, maar de onrust door de Wagner-opstand zorgde voor meer dynamiek op de markt. Er dreigt geen onmiddellijke verstoring van de Russische tarwehandel, maar de scheepvaartindustrie zal zeker de risico’s van het opereren in de regio opnieuw inschatten.

Bovendien kan de binnenlandse onrust ervoor zorgen dat Poetin minder geneigd is om te onderhandelen over de verlenging van de graandeal die de export van Oekraïens graan via havens aan de Zwarte Zee mogelijk maakt. Zonder verlenging loopt de deal half juli af. En de VN hebben al hun bezorgdheid geuit over het feit dat de graandeal voor de Zwarte Zee mogelijk niet wordt verlengd vanwege de gebeurtenissen van deze week.

De nieuwe piekprijzen voor tarwe dragen bij aan de inflatoire druk die nog steeds aanwezig was in de voedselinflatie, waarbij eerdere schokken nog steeds in de voedselproductieketen werden doorgegeven. Inderdaad, in de vorm van steeds hogere prijzen voor voedselproducten. Dat is vooral slecht nieuws voor huishoudens met een laag inkomen, voor wie voedsel een aanzienlijk groter deel van de consumptiemand uitmaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *