De gestage migratie van goud van west naar oost: China en India worden steeds gretigere kopers van goud

Er is de afgelopen drie decennia een gestage migratie van goud van west naar oost gebeurd.

Toen de World Gold Council 30 jaar geleden zijn eerste Gold Demand Trends-rapport publiceerde, maakte de Aziatische vraag naar goud 45% van het wereldtotaal uit. Vandaag nadert het Aziatische aandeel van de wereldwijde vraag naar goud de 60%.

Vooral China en India hebben deze migratie van goud naar het oosten gedreven. De World Gold Council beschrijft de twee landen als “superconsumenten” van goud.

Dertig jaar geleden waren China en India goed voor ongeveer 20% van de jaarlijkse consumentenvraag naar goud. Tegenwoordig zijn de twee landen goed voor bijna 50% van de vraag naar goud.

De Indiase goudrevolutie begon in het begin van de jaren 90 toen het overheidsbeleid veranderde en de markt vrij werd. In 1992 bedroeg de vraag naar goud in India 340 ton. In 2022 was dat meer dan verdubbeld tot 742 ton.

We hebben een vergelijkbaar traject gezien in China. Gedurende de laatste helft van de 20e eeuw werd het Chinezen verboden om goud te kopen. De regering versoepelde de beperkingen in de jaren negentig en in 2002 werd de Shanghai Gold Exchange opgericht. Binnen twee jaar was de markt volledig geliberaliseerd.

De jaarlijkse goudconsumptie van China is vervijfvoudigd van iets meer dan 375 ton in het begin van de jaren negentig tot een recordhoogte van 1.347 ton in 2013. Sindsdien staat China gerangschikt als ’s werelds grootste goud consumerende land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *