Belgische inflatie daalt, maar kerninflatie blijft hoe dan ook hoog (en van rentedalingen zal voorlopig geen sprake zijn)

Zoals verwacht zijn de inflatiecijfers in ons land deze maand opnieuw gedaald, dit op basis van de cijfers van Statbel. Tot dusver het goede nieuws. Het minder goede nieuws is dat de kerninflatie hoe dan ook hoog blijft en daar zijn vooral de prijzen voor voedingsmiddelen verantwoordelijk voor.

De inflatie bedraagt 4,15% in juni, tegenover 5,20% in mei en 5,60% in april. De inflatie op basis van de gezondheidsindex daalt deze maand tot 5,02%, tegenover 5,90% in mei en 5.95% in april. De inflatie zonder energieproducten is gedaald tot 8,70%, tegenover 9,30% in mei en 9,02% in april. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 8,14% in juni, tegenover 8,70% in mei en 8,28% in april.

Toelichting over de inflatie

Wat energie betreft, zien we deze maand een verdere daling van de inflatie, die nu -25,82% bedraagt ten opzichte van -21,98% vorige maand en -17.08% in april. Voor elektriciteit bedraagt de inflatie momenteel -29,2% tegenover -26,3% vorige maand. Deze bedroeg nog 35,5% in december. Voor aardgas gaat ze van -60.4% vorige maand naar -65.2% deze maand. In december bedroeg ze nog 73,1%. In vergelijking met vorige maand daalden de aardgasprijzen met 14,2% en de elektriciteitsprijzen met 5,5%. De prijs van huisbrandolie is, afgevlakt over 12 maanden, met 18,1% gestegen in één jaar tijd. De motorbrandstofprijzen liggen 17,1% lager dan in juni vorig jaar en waren deze maand 1,7% hoger dan vorige maand.

De inflatie voor diensten is gedaald van 8,16% tot 7,25%. De inflatie voor huur is gedaald van 6,23% tot 5,90%. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) bedraagt deze maand 14,43%, tegenover 15,51% vorige maand. Deze inflatie is in het afgelopen jaar fors toegenomen. In juni van vorig jaar was ze nog 8,44%.

Vooral de inflatie van oliën, vis, zuivelproducten, brood en granen en vlees is in het afgelopen jaar sterk gestegen. Zo bedraagt de inflatie voor oliën deze maand 15,8%. Voor vis is de inflatie nu 11,6%. De inflatie voor zuivelproducten bedraagt deze maand 20,4%. Voor brood en granen bedraagt de inflatie 15,2%. De inflatie voor vlees bedraagt 11,7% in juni.

De terugval van de inflatie in de afgelopen maanden kan toegeschreven worden aan de daling van de prijzen van energie. De energie-inflatie daalt van -21,98% in mei 2023 tot -25,82% in juni 2023 en draagt -3,48 procentpunten bij aan de totale inflatie. Voeding, met een inflatie van 14,43%, levert een bijdrage van 2,78 procentpunten.

De prijs van aardgas is met gemiddeld 14,2% gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. De prijs van elektriciteit is deze maand gemiddeld met 5,5% gedaald.

Wat zijn de vooruitzichten voor de evolutie van de inflatie? Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, waarschuwde eerder deze week de markten voor het in prijzen van renteverlagingen in de komende twee jaar.

Volgens Lane is het nog veel te vroeg om te beginnen te dromen van rentedalingen. Ook volgens hem gaan we de komende jaren niet terug naar 2 procent inflatie, dus heeft het geen zin om van renteverlagingen te dromen.  

Zijn opmerkingen weergalmden die van ECB-president Christine Lagarde, die dinsdag in een belangrijke toespraak zei dat de centrale bank aanzienlijke vooruitgang had geboekt in haar strijd tegen de inflatie maar dat het veel te vroeg was om al victorie te kraaien. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit het feit dat de Duitse inflatie in juni opnieuw is gestegen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *